Als geen ander

Als een boek wordt aangeprezen als één van de meest tragische en aangrijpende liefdesverhalen sinds The Fault in Our Stars, moet ik dat natuurlijk ook zelf beoordelen. Een liefdesverhaal tussen een chassidisch meisje en een afro-Amerikaanse jongen met een Romeo-en-Julia gevoel kan heel goed uitpakken, of juist heel cliché. De lezer die mij beter kent weet dat ik dol ben op het ontdekken van persoonlijke drijfveren, ik laat me graag verrassen door andere levensbeelden en vind het heerlijk om mezelf op die manier te verrijken. Een boek met een chassidistische hoofdpersoon a.k.a. een geloof waar ik helemaal niets van weet? Pluspuntjes!

De verboden liefde
Na de bevalling van haar zus, komt Devorah vast te zitten in de lift. De vrome chassidistische Devorah mag volgens de wetten van haar geloof niet alleen met een man in een ruimte zijn, laat staan met een donkere, onbekende en ongelovige jongen in een kleine ruimte zoals een lift. Als dit door een speling van het lot toch gebeurt kan Devorah er alleen maar het beste van maken. Zo leren onze hoofdpersonen elkaar kennen, want de donkere jongeman die ook in de desbetreffende lift staat is Jaxon. In tegenstelling dat Jaxon komt hij uit een een ongelovig gezin. Samen met zijn ouders en twee zusjes woont hij een een klein en versleten appartement niet eens zo ver bij de familie van Devorah uit de buurt. Na jet lift-incident zijn ze allebei aan het denken gezet over hun leven, Devorah over de beperkingen die haar geloof met zich meebrengen en Jaxon over de verschillende vormen waarin liefde kan verschijnen. De liefde tussen deze twee ogenschijnlijk tegenpolen is aangewakkerd, maar is ook onmogelijk. Dan begint hun kleine strijd om samen te kunnen zijn. Een liefde die ogen opent, maar ook heel mooi laat zien hoe tieners in de wereld staan.

Ik hou van jullie allebei
Devorah en Jaxon houden van elkaar, maar ik hou van Jaxon en Devorah. Una LaMarche schrijft Devorah en Jaxon zo neer dat ik helemaal van ze ga houden. DSC_5900De eigenaardigheidjes van Devorah, met haar intellectuele capaciteiten en de manier waarop ze haar levensstijl in twijfel trekt. Jaxon met zijn impulsieve acties en romantische gebaren die nooit goed uit lijken te pakken. Het lijkt alsof ik deze twee al heel mijn leven ken. Als geen ander draait eigenlijk om een onmogelijke liefde, maar het sterkste punt vind ik vooral die twee prachtige hoofdpersonen. Zowel Jaxon als Devorah groeien als persoon gedurende het verhaal. Ze ontdekken de fijne en minder fijne kanten van het leven en worden daardoor allebei sterker. Ik vind Als Geen Ander veel meer een mooi coming-of-age verhaal, dan een tragisch liefdesverhaal. Nog meer pluspuntjes, want ik hou meer van het coming-of-age genre, dan van mierzoete liefde.

Het lijkt net mijn eigen geloof
Het chassidistische geloof wordt op een hele simpele en toegankelijke wijze uitgelegd en dat geeft echt een extra dimensie aan het verhaal. Alle termen worden duidelijk uitgelegd waardoor ik geen probleem had om het geloof te volgen. Uiteindelijk betrapte ik mezelf zelfs op de gedachte”Maar dat is toch niet vroom, Devorah?”. Ik zat helemaal in het verhaal. 😉 De kalverliefde van Devorah en Jaxon neemt soms grappige wendingen, maar bereikt vooral een punt waarop ze allebei andere inzichten in het leven krijgen. Je eerste liefde kan zo’n grote invloed hebben op je leven en ik weet zeker dat Devorah en Jaxon elkaar nooit zullen vergeten, wat het verdere leven na het boek hen ook zal brengen. Omdat het verhaal vooral draait om twee prachtige hoofdpersonen, leest het niet altijd in een hoog tempo, boek, maar er is genoeg om van te genieten. De schrijfstijl is over het algemeen heel vlot en levendig. Als Geen Ander is een heerlijk boek, dat vooral eens iets anders dan normaal biedt.

Maar waarom toch die fletse cover? Ik vind de afbeelding super schattig, maar een andere kleurstelling had dit boek nog veel aantrekkelijk gemaakt!

Als Geen Ander is een fijn boek over twee heel verschillende personen die elkaar iets leren over het leven. Geen boek met een heel snel tempo, maar toch leest het erg prettig weg. En wat zijn ze leuk, die twee. Jaxon, Devorah, ik ga jullie missen. 

Vind jij deze cover ook zo flets?


Als Geen Ander – Una LaMarche – Van Goor – 17,99 – 366 pagina’s – recensie-exemplaar

Comments
 • Evelyn

  Toffe recensie! Dankjewel! Maar eh.. “ik weet zeker dat ze elkaar nooit gaan vergeten” – is dat niet een beetje een spoiler?

 • Marcia

  Door de cover zou ik dit boek persoonlijk niet snel oppakken, maar jouw recensie maakt maar weer eens duidelijk: don’t judge a book by its cover^^ Het verhaal klinkt namelijk wel super interessant!
  Marcia onlangs geplaatst…Met deze bijzondere zoektermen kwamen mensen terecht op mijn blogMy Profile

 • Jantine

  Het verhaal klinkt behoorlijk interessant – en, als ik eerlijk ben, beter dan ‘The Fault in our Stars’ 😉
  Dat fletse van de cover vind ik wel meevallen trouwens, het ziet er eerder toch volwassen uit, ondanks de schattigheid van het plaatje. Je hebt kans dat het met fellere kleuren net een kinderboek zou worden of zo.
  Jantine onlangs geplaatst…WeekovezichtMy Profile

 • Yolande

  Dit lijkt me een heel bijzonder en vooral ook mooi boek. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar ik voel nu erg de behoefte om hem te halen en te beginnen met lezen. Het lijkt me een heel interessant en uniek verhaal!
  Yolande onlangs geplaatst…Boekenrecensie: Geek GirlMy Profile