Anna en de French Kiss

Op een dag gebeurde het ineens dat ik in een boek met een roze gekleurde kaft, een hartje op de rug én “French kiss” in de titel begon te lezen. Tegen alle signalen in die ik afgeef met mijn voorliefde voor eenhoorns, regenbogen en glitters, ben ik geen groot fan van ontzettend romantische verhalen. Maar de combinatie schattig en kostschool in Parijs (en oké,..dat hartje op de rug) deden me toch besluiten in dit boek te beginnen. Goede keus?

Anna kijkt erg uit naar haar laatste jaar op school in Atlanta, waar ze een cool bijbaantje heeft, een lieve vriendin en waar haar secret crush opeens interesse in haar lijkt te hebben. Dan wordt ze door haar vader naar de kostschool in Parijs gestuurd. Anna voelt zich eerst doodongelukkig, maar dat gevoel ebt gauw weg als ze Étienne St. Clair ontmoet. Étienne is charmant en heeft de looks & de brains… en een vriendin. Maar in de Stad van de Liefde moeten wensen uit kunnen komen. Zal een jaar vol bijna-romantische ervaringen eindigen met de felbegeerde French Kiss?

Kon ik maar naar kostschool in Parijs

Kostschoolboeken, ik verslond ze vroeger. Niets zo fijn als jonge meiden die grootse avonturen beleven terwijl ze ver bij hun ouders vandaan waren. Als jonge tiener heb ik zelfs mijn moeder eens proberen over te halen om mij naar een willekeurige kostschool te sturen. (Niet gelukt, gemiste kans mam!). Anna en de French Kiss biedt al die heerlijkheden, maar dan in een modern en romantisch jasje. Anna is de dochter van een “bestselling author”, in de lijn van Nicolas Sparks. Een auteur van grootse, dramatische verhalen, waar Anna haar neus voor optrekt. Ik voel meteen connectie met dat meisje, want ik vind het ook heerlijk om alles wat ik té dramatisch vind met de grond gelijk te maken. Als haar vader haar dan ook nog eens verplicht om haar examenjaar in Parijs heeft ze het helemaal met hem gehad. Anna heeft absoluut geen zin in haar jaartje ‘School of Americans in Paris’. Als ze knappe jongen tegenkomt die ook nog eens geweldig haar heeft, gaat ze daar ineens heel anders overdenken. Deze knappe jongen is ook nog eens een ontzettend uniek exemplaar: Brits accent, zelfs als hij vloeiend Frans spreekt, hilarisch, romantisch. Ik zou er meteen voor naar Parijs vertrekken. Deze Étienne St. Clair heeft alleen wel één nadeeltje: hij heeft een vriendin.

DSC_6115

Romantiek onder de Eiffeltoren

Hoewel St. Clair een vriendin heeft en Anna ook nog een oogje op een jongen thuis, spat de romantiek van dit verhaal. Romantiek is nooit mijn favoriete onderwerp in een boek, maar de relatie tussen St. Clair en Anna wordt met zo veel zorg opgebouwd, dat ik me geen moment verveeld heb. Dat komt voornamelijk door Anna. Anna is namelijk een doodgewone hoofdpersoon. Ze spreekt geen Frans, heeft een voorliefde voor films, maar is verder doodgewoon. Een leuk meisje, grappig en zo ontzettend herkenbaar. Ze heeft problemen met haar vader, net als St. Clair trouwens, wat dit zoete verhaal nog net wat realistischer maakt. Het tweetal ziet elkaar ook op donkere, bittere momenten. Zo zijn ook de andere relaties in het boek: echt. Dit boek alleen een schattig verhaal noemen vind ik echt te kort doen aan de andere aspecten die in het verhaal zitten. Er zit pijn in, er is ruimte voor foute keuzes en groeien in het leven. Een fijne combinaties, zeker voor lezers die een flinke portie romantiek wel kunnen waarderen.

Anna en de French Kiss is een romantisch kostschoolverhaal, dat het klassieke kostschoolverhaal naar een hoger level tilt. Anna is een karakter waar ik instant dol op ben, ze is echt en realistisch, het lijkt of ik haar al heel lang ken. Een verhaal dat veel meer is dan alleen romantische en schattig, want ook pijnlijke issues komen langs.


Anna en de French Kiss – Stephanie Perkins – Van Goor – 16,99 – recensie-exemplaar

Comments