De hamer van Thor – Rick Riordan | Leeservaring

Magnus Chase De hamer van Thor

Er is één auteur die mij altijd weer aan het lezen weet te krijgen. Hoe intens de leesdip ook is, hoe weinig concentratie ik ook kan opbrengen. Een boek van Rick Riordan is altijd de oplossing. Deze man schrijft altijd volgens dezelfde formule, alle boeken lijken op elkaar. Maar het werkt. Dankzij de verschillende mythologieën stopt hij in elk verhaal iets nieuws, en met zijn vlotte en humoristiche schrijfstijl maakt hij van ieder boek weer een verhaal dat de moeite waard is. De Hamer van Thor doet daar absoluut niet voor onder. 

Thor is zijn hamer weer eens kwijt

In het “Verdoemde Zwaard” werd al duidelijk dat Rick Riordan een heel ander beeld van Thor heeft dan Chris Hemsworth ons laat zien. Rick Riordan’s Thor heeft een bijzonder talent om Mjolnir kwijt te raken, iets wat grote gevolgen kan hebben. Zoals Ragnarok, als Thor de aarde niet kan beschermen tegen een grootse dreiging. Handig zo’n god. Gelukkig hebben we onze helden nog. In dit tweede deel moeten ze dealtjes sluiten met hun minder favoriete goden om de wereld te beschermen.  Dit zorgt voor een hoop spanning in het verhaal. Zo wordt Sam, als dochter van Loki, uitgehuwelijkt aan een reuzenkoning. Gelukkig is dit een Rick Riordan-verhaal, en worden er slimme trucen bedacht. Maar met een belangrijke rol voor Loki, de god van misleiding, is niets wat het lijkt. Een verhaal vol leuke wendingen, slimme grapjes en de Noordse mythologie is een heerlijke setting. Oh, en, in deel drie kunnen we een ontmoeting met Percy Jackson verwachten (klik).

 #weneeddiversebooks

Waar alle boeken van Rick Riordan grote gelijkenissen hebben: de humor, de actie en -eerlijk- zelfs de plotlijn, vind ik de Magnus Chase-serie bijzonder om zijn diversiteit. Waar de karakters van Percy Jackson nog vooral blond en hetero zijn, kent de Magnus Chase-serie een heel spectrum aan variatie. Rick Riordan schuwt diverse karakters niet, en dat vind ik het benoemen waard. Sam (Samirah Al-Abbas) is islamitisch, kick-ass en zoekende naar de combinatie tussen haar geloof en roeping. Hearthstone is doof en gebarentaal wordt met regelmaat besproken in Magnus Chase. Nieuw in “De hamer van Thor” is Alex Fiero, zonder al te veel te verklappen: dit karakter brengt een vorm van diversiteit waar ik nog maar zelden over gelezen heb. Er wordt aandacht aan besteed, en het kost tijd in het verhaal, maar ik vind het waardevol. Zowel voor de kinderen die zichzelf nog niet eerder konden herkennen in dit soort boeken, als voor de kinderen (en niet-kinderen) die op deze manier onderwezen worden in verschillende denk- en levenswijze. Een mooie manier om kennis te maken met deze minder gebruikelijke manier van kijken naar wat een persoon kenmerkt en een enorme toevoeging aan deze serie.

De Hamer van Thor is een echte Rick Riordan, humoristisch met gekke goden en grootste actie. Maar de serie van Magnus Chase biedt ook iets extra: een grote diversiteit aan karakters. Helemaal van deze tijd. 


De Hamer van Thor (Magnus Chase en de goden van Asgard #2) – Rick Riordan – Van Goor – 18,99 (ebook nu maar 4,99!) – Recensie-exemplaar, dankzij de Gouden Zebra 

Comments
 • Daan

  Ik heb hier in de kast twee van die Riordan boekenreeksen staan. De Percy Jackson reeks en Heroes of Olympus. Ik werk er langzaam naar toe.

  • Ellis
   Daan

   Ze zijn echt leuk! Hoewel ze wel voor een jongere doelgroep zijn geschreven, dat is wel goed om in het achterhoofd te houden.

 • Joost

  Die diversiteit vind ik ook erg goed! Het is vooral heel subtiel in het verhaal verwerkt, ontzettend tof gedaan! 🙂

  • Ellis
   Joost

   Kudo’s voor Rick