De jongen in bubbeltjesplastic

Als ik door brochures van uitgevers blader, ben ik altijd op zoek naar zo’n boek dat me gaat raken. Het liefst dan ook nog een boek dat me gaat raken, waar ik nog niet duizend dingen over gelezen heb. Die titel gaat deze december zonder twijfel naar de jongen in het bubbeltjesplastic. In de eerste plaats viel mijn oog vooral op die grappige titel in combinatie met de toch wel in het oog springende cover. Maar het verhaal, die moest het gaan doen natuurlijk.

De kleine Aziaat met de overbezorgde moeder
De jongen in het bubbeltjesplastic heet Charlie. Zijn ouders hebben een chinees restaurant met de naam Passie voor Nasi, waar Charlie regelmatig inspringt én Charlie heeft een overbezorgde moeder. Op school is Charlie een waar pispaaltje. De gepeste jongen, die graag populair wil worden. Een klassiek principe. Maar Phil Earle weet dit te overgieten met een heerlijk sfeertje. De jongen in bubbeltjesplastic zit boordevol emotie, het is een verhaal om mee te lachen en om over te mijmeren. Het leest gemakkelijk weg, de karakters zijn ontzettend uitgesproken en ALL-THE-FEELS! <- Dit is een verwijzing naar het handgebaartje van Eline. Een ode aan de jongen in bubbeltjesplastic.

Lachen met Charlie
Ingrediënten voor een prachtig boek. 1. Iets om mee te lachen. Check. Phil Earle weet hoe hij subtiele humor in een boek moet gieten. Het is giechelen om Charlie’s mama, om de gekke naam van het restaurant en om de visualisatie van Charlie op zijn fiets.
2. Een avontuur. Check. Charlie beleeft zijn overgang van ‘losertje’ naar jongen die kan skateboarden, maar zijn eigenlijk avontuur is de ontdekkingstocht naar het geheim van zijn moeder. Die ontdekking is subtiel en mooi ingeleid en daarmee kunnen we meteen door naar het derde punt om mijn lijstje. 3. Emotie. Want als er iets is wat ik fijn vind aan dit verhaal, is het wel de emotionele rollercoaster waar Charlie doorheen raast. Het gaat van wanhoop, naar hoop, via liefde naar teleurstelling, opluchting en ultieme trots. Ik zou bijna zeggen: welkom in het echte leven Charlie. 😉 Het verhaal van Charlie is misschien niet op ieder vlak geloofwaardig, zijn emoties zijn dat wel.

DSC_4868

Vriendschap en geluk
Een groot deel van de transformatie die Charlie doormaakt is te danken aan zijn vriend Sinus. In eerste instantie zijn de twee vooral ‘vrienden’ omdat ze allebei niemand anders hebben om mee om te gaan, maar naarmate ze elkaar echt leren kennen én de ware betekenis van vriendschap leren ontdekken ze elkaar opnieuw. Dit keer om écht vrienden te worden. Ik lees niet vaak boeken die alleen over jongens gaan, en al helemaal geen boeken waarbij er niet eens een meisje als love interest om de hoek komt kijken. Ook nog eens verfrissend dus! De wending aan het eind is misschien iets voorspelbaar. Maar is dat erg? Vind ik niet. Het boek heeft echt genoeg originele elementen, dus die voorspelbare wending kan het best hebben.

De jongen in bubbeltjesplastic is een combinatie van alle elementen waar ik gek op ben. Groei, avontuur, liefde en vriendschap. Charlie is een jongen om van te houden en dit boek eentje om zeker te lezen! Het is geen groot verhaal, maar juist een kleintje. Hoe fijn om eens iets te lezen wat ons allemaal kan overkomen. <3

Edit: Ik ben niet zo twitteraar, maar dit vind ik wel heel leuk!

twitte philearle

 


De jongen in bubbeltjesplastic  – Phil Earle – Callenbach – 17,99 – 219 pagina’s – recensie-exemplaar

*Dit boek het ontvangen van uitgeverij Callenbach. En in deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten?

Comments