De Kroon is het einde, letterlijk.

Bij elk van mijn vijf recensies over De Selectie vijfling begin ik mijn verhaal met een zin die sterk lijkt op “ik ben niet echt fan van de boeken van Kiera Cass” of “De Selectie-magie werkt niet op mij”. Toen De Kroon op de mat viel, dacht ik na over zo die veel uitgesproken zinnen. Want is dat eigenlijk wel zo? Bij ieder van de vijf boeken scheurde ik de envelop open en las ik het boek in een dag of twee uit. Om er vervolgens een berg van kritiek op te kunnen geven. Lekker eerlijk Ellis. Het boek zo boeiend vinden dat je niet kan wachten met het uit te lezen, maar toch alles aanwijzen wat je er niet goed aan vind. Vandaag dus speciaal de drie dingen die ik leuk vind aan De Kroon.

Twintig jaar zijn verstreken sinds America Singer en prins Maxon verliefd werden. Nu is hun dochter Eadlyn de eerste prinses die haar eigen Selectie houdt. Eadlyn had niet gedacht dat ze een partner zou vinden tussen de 35 kandidaten, laat staan haar ware liefde. Maar soms word je verrast door je eigen hart, en nu moet Eadlyn een nog moeilijker en belangrijker keuze maken dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.

De jurk op de cover

De eerste bizarre aantrekkingskracht van De Selectie-serie zijn die waanzinnige covers. De één is nog prachtiger dan de ander en deze lila variant van de De Kroon is weer geweldig. Elk boek straalt dat ontzettend fijne prinsessengevoel uit, waardoor ik me weer helemaal vier voel. Er is zelfs een test die je vertelt wat jouw favoriete jurk over je zegt. Ik weet niet of ik daadwerkelijk “edgy, practical and usually the one in charge” ben, maar van prinsessenjurken kijken word ik heel erg blij. De Kroon heeft het complete prinsessengevoel een stukje minder, want Eadlyn is geboren met macht. Maar ze heeft een geweldige garderobe. De beschrijvingen van de jurken, stoffen en alles daaromheen zijn echt om te likkebaarden.

Discover who you truly are with this 100% accurate and completely scientific personality test.:

Een meisje met macht

Ik noemde het net al even, maar Eadlyn is in tegenstelling tot America, geboren met macht. Dat vind ik niet altijd leuk aan boek vier en vijf, want deze jonge prinses komt daardoor ook wat verwaand over. In De Kroon lijkt Eadlyn  haar plek wat beter gevonden te hebben. Ze werkt hard, maar ze laat dit keer ook haar zachte kant wat meer zien. Die combinatie is heel interessant. Ze is prinses én bijna-baas-van-het land. Ze is op zoek naar liefde, wil zorgen voor haar familie en tegelijkertijd haar werk ontzettend goed doen. Ik ben dol op vrouwelijke karakters die het onmogelijke lijken te combineren en daarmee een ander soort beeld van de vrouw scheppen. Eadlyn is boss.

Een onverwachte keuze

Het hele doel van De Selectie is natuurlijk het vinden van een levenspartner. Hier kan ik weer een intens betoog over houden, omdat ik dit proces het verplicht kiezen van een partner ontzettend geromantiseerd vind worden en het belang van een relatie veel te groot gemaakt wordt. Maar als je de kritische blik even aan de kant schuift, is er in De Kroon echt wel wat te zwijmelen. Het gaat allemaal wat snel en die ‘onverwachte keuze’ zag ik eigenlijk al wel aankomen. Toch is het leuk dat Kiera Cass hiermee aanmoedigt om ook buiten de gestelde kaders te kijken. Alles kan, als je je ogen maar opent. Liefde is alles overwinnend en kan (en mag) voorkomen in alle vormen. Voor een suikerspinzoet verhaal als dit, is het mooi om te zien dat er wat ruimte is voor ‘anders zijn’. De Kroon is het einde van een unieke serie. Het heeft duizend ingrediënten waar ik helemaal niet van hou. En toch las ik elk boek direct, dwars door elke leesdip heen. De verslavende werking van een sprookjesverhaal in een modern jasje. Ik zal het toch een beetje missen.

En dit had ik dus op te merken:

 • Kiera Cass is duidelijk geen feminist, ik vind de vrouw in deze serie altijd zo traditioneel overkomen. Zelfs Eadlyn, die dus geen traditionele rol heeft.
 • Die selectie, echt? Moet dat nou zo geromantiseerd worden?
 • Want zonder partner stelt het leven natuurlijk niets voor..
 • Eh, Insta Love anyone?
 • Pff, jahoor. We hadden nog geen ‘dramatische’ wending. Insta love #2.
 • Hoezo lijkt America ineens sprekend op Amberly? Waar is haar karakter gebleven?
 • Huh, echt? Is dit het eind? Zo.. plots? Ik wil nu eigenlijk een veel vollediger eind over dit nieuwe koppel. En de namen, ik wil de namen van de volgende generatie!

De kroon, De Selectie #5 – Kiera Cass – Van Goor – 15,- – recensie-exemplaar

Comments
 • Valerie

  Ik vind het ook echt vreselijk jammer dat heel America’s karakter gewoon bijna niet terug te zien is. Waar is de America die fierce en lekker tegendraads is gebleven?
  Valerie onlangs geplaatst…Het verhaal van Sky – Joss StirlingMy Profile

 • Rowan

  Ik heb de Kroon nog niet gelezen maar ik herken me enorm in je kritiek op America. Ze is opeens echt zo’n engeltje die overal ja en amen op zegt, terwijl ze altijd juist zo’n persoonlijkheid had!
  Rowan onlangs geplaatst…Series die ik nog wil kijken #4My Profile

 • zwartraafje

  Ik ben snel eens naar de test gaan kijken – want tja, de boeken staan nog steeds te wachten in de kast. Daar kan ik dus nog niet over meespreken. Blijkbaar ging mijn voorkeur uit naar dezelfde jurk als jij. Alleen wil ik hem dan wel in een ander kleurtje dus dan ben ik waarschijnlijk: edgy, practical + reliable, stable and committed. Of toch iets in die aard. 🙂
  zwartraafje onlangs geplaatst…Wel/niet niche kiezen?My Profile

  • Ellis
   zwartraafje

   Hihi, ik herken je helemaal?

 • Marcia

  Wat een leuk artikel! Ik snap je helemaal: enerzijds vind ik de serie fantastisch en las ik elk boek direct de dag dat het uitkwam, maar qua diepgang en stereotypering vallen de verhalen dan weer enorm tegen. Voor mij blijft het een guilty pleasure / typische zomer read 😉
  Marcia onlangs geplaatst…The Literary Party Dinner TagMy Profile

  • Ellis
   Marcia

   Ha! Dat is de beste omschrijving denk ik?

 • Anneke

  Ik snap je kritiek
  Anneke onlangs geplaatst…De allerleukste webseries voor boekenfans #1My Profile

 • Anneke

  Oeps, dat ging niet goed XD
  Nogmaals: ik vind je kritiek heel gegrond en herken me er helemaal in, zelfs al heb ik de laatste twee boeken nog niet gelezen. De Selectie-trilogie is op verschillende vlakken problematisch: de rol van de vrouw, de romantisering van praktisch alles en de irritante liefdesdriehoeken om maar wat te noemen. Maar tóch heb ik van de boeken genoten. Ik schrik dat altijd toe aan mijn innerlijke romanticus, die ervan droomt om prinses te zijn en gered te worden door mijn droompribs :p.
  Anneke onlangs geplaatst…De allerleukste webseries voor boekenfans #1My Profile

  • Ellis
   Anneke

   Ha! Wat jij daar zegt durf ik niet eens hardop uit te spreken 😉

 • Madelon

  Van de eerste drie was ik helemaal fan <3
  De laatste twee vond ik maar niks eigenlijk. Qua jurk zou die van De Kroon bij mij op plek 2 staan. De jurk van The One blijft toch wel mijn ultieme favoriet!
  Madelon onlangs geplaatst…Soldaat van Oranje – Erik Hazelhoff RoelfzemaMy Profile

 • hetboekenik

  Oooh ik moet het laatste deel dringend gaan lezen. Die jurken vind ik erg mooi
  hetboekenik onlangs geplaatst…Touch of Power – Maria V. SnyderMy Profile

 • Maria

  Ik vond deze serie pas echt leuk worden toen ik begon in het boek The Heir. Ik vond dat echt zooooo leuk! En dan The Crown! Die was ook al zo fantastisch en ik ben dan ook echt super blij met de keuze die ze op het einde maakt. Maar waar ik het vooral mee eens ben is dat America haar karakter soort van kwijt is… Ze was niet meer zo vurig en ze leek meer op een super kalm persoon (wat ze dus eigenlijk helemaal niet was in de eerste paar boeken)