Dromen

Cover Dromen Sara Zonneveldt

14 jaar was Sara Zonneveldt toen ze haar debuut schreef. Toen ik 14 was ik bezig met mijn eerste zoen, Franse woordjes stampen en de foxtrot leren dansen (“dansen” was toen het equivalent van flirten kinderstijl. Inclusief zenuwen als een leuke jongen “je vroeg”. Om de foxtrot te dansen, niks spannenders dan dat hoor). Niet Sara, Sara heeft al een miljoen mensen die haar verhalen lezen op Wattpad. En nu ze 15 is geworden ligt haar eerste boek in de winkel. Een boek met een prachtige cover en een ontzettend jonge auteur. Hallo nieuwsgierigheid! Dat boek moest ik natuurlijk snel lezen.

Er is één ding dat Lucy het allerliefst wil en dat is de wereld rondreizen.
Er is één ding dat Lucy’s ouders het allerliefst willen en dat is dat Lucy hun café overneemt.
Er is één ding dat zeker is en dat is dat een anonieme brief Lucy’s hele leven op zijn kop zet.

In zijn brief moedigt de schrijver Lucy aan om haar dromen waar te maken. Samen met haar beste vriendin Karen besluit ze hem te gaan zoeken. En dan zijn er ondertussen ook nog leuke jongens, feestjes en lijken haar ouders iets voor haar achter te houden…

Een geheime brief en meer mysteries

Dromen is het verhaal van Lucy. Lucy groeit op met een enorme reisdrang. Haar grootste droom is de wereld ontdekken. Werken op verschillende plekken op de aarde, ontdekken, ervaren en bijzondere mensen leren kennen. Haar ouders hebben echter compleet andere ideeën voor haar toekomst. In het dorpje waar het gezin woont runnen de ouders van Lucy een café. Hun droom voor haar toekomst? Dat café overnemen. Compleet haaks op haar eigen dromen dus. En dat is behoorlijk frustrerend als je zo jong bent. Op een dag vindt ze een geheimzinnige brief van een onbekende afzender aan haar gericht. Deze briefconversatie is een belangrijke element in dit boek. En terecht, want als ik geheimzinnige brieven zou schrijven met een potentieel leuke jongen, zou ik daar ook hysterisch gelukkig van worden. Dat is overigens niet het enige mysterie dat Dromen voor de lezer in petto heeft. De ouders van Lucy hebben niet alleen een toekomstplan voor haar, maar ook een geheim. De geheimen en mysteries waar Dromen omdraait zijn niet ontzettend complex, gelaagd of onverwacht. Het zijn mysteries en geheimen zoals ze kunnen spelen in de belevingswereld van een tiener. Daar draait het verhaal voor mij om: de tienerbeleving. En dat element is heel erg geslaagd.

Cover dromen Sara Zonneveldt

Een echte tiener

Lucy is een heel herkenbaar tienermeisje. Haar taalgebruik lees ik niet in het gemiddelde YA-boek, maar hoor ik wel uit de mond van mijn tienernichtje komen. Het taalgebruik is dus ontzettend on point. Een groot voordeel dus, van zo’n jonge schrijfster. De jonge lezer zal het taalgebruik heel passend vinden. Dat de schrijfster nog zo jong is valt ook in andere elementen van het boek op; het verhaal is best wat voorspelbaar en cliché. Het verhaal volgde mijn verwachting, maar dat gebeurde wel op zo’n sprankelende wijze dat het me geen moment heeft geïrriteerd. De pubertrekjes en -boosheidjes zijn zo herkenbaar, dat ik er stiekem wat om moest gniffelen. Die pubers toch. Wat mij betreft hadden er best van zijlijntjes geschrapt kunnen worden, niet alles voegde wat toe aan het verhaal. (Iets met een faillissement), maar al met al staan de belevenissen van een tiener erg mooi op papier. Ben je al aan een nieuw boek bezig Sara?

Sara Zonneveldt heeft een veelbelovend debuut geschreven. Het is nog niet perfect, de schrijfster moet zelf nog wat groeien. Ik heb met name genoten van het heel erg herkenbare taalgebruik en keuzes van een jong een meisje. Het verhaal zelf is nog wat cliché, maar wat is dat sprankelend opgeschreven. 


Dromen – Sara Zonneveldt – Van Goor – 15,- – recensie-exemplaar – ***

 

Comments