Een frozen hart

Een paar maanden geleden viel de voorjaarsbrochure van Unieboek het Spectrum op mijn mat. Ik ben altijd dol op hun brochures, maar in dit geval was er één boek dat er gigantisch bovenuit sprong. Ik schreef er een behoorlijk lyrische instagram over, en toen lag Een Frozen Hart op mijn mat. Ik schoof al mijn andere boeken aan de kant, want hier moest ik in beginnen. En nu is het uit. Wat vond ik er van?

Dit is de film. Maar dan opgeschreven.
Als iets Frozen-related is, vind ik het al snel goed. Dat is heel cliché, maar toch de slechte waarheid. Die film heeft me zo’n feelgood-gevoel gegeven, dat het eigenlijk niet meer mis kan gaan. Gelukkig maar, want anders had het best gekund dat ik dit boek een heel stuk minder leuk zou vinden. Een Frozen Hart is namelijk letterlijk de film, maar dan in tekst. Dezelfde gebeurtenissen worden beschreven, soms zijn dialogen letterlijk neergeschreven en het enige echte verschil is eigenlijk het POV van Hans. Sommige scenes missen, bijvoorbeeld wanneer Elsa haar beroemde “Let it go” zingt. Daar waren zowel Anna en Hans niet bij, dus dat zit natuurlijk niet in dit boek. Een Frozen Hart is helemaal in staat om het fijne gevoel van de film over te brengen, zonder dat ik het té vervelend vind dat de dialogen exacte kopieën zijn van de filmscènes. Als je de film helemaal beu gekeken bent, dan kan je dit boek beter links laten liggen. Want de nieuwe elementen zijn echt gering. Voor mij was deze leeservaring juist ontzettend fijn. Ik had het boek al even niet gelezen, dus ik kreeg volop flashbacks naar de fijne film. Een Frozen Hart is bepaald geen opzichzelfstaand verhaal, of een uniek kijkje met een bijzonder oogpunt. Dit is een boek voor de liefhebber die maar geen genoeg van de film kan krijgen. Zoals ik dus;)

DSC_5749

Ik haat je nog steeds, Hans.
Voor ik in dit boek begon wist ik niet dat het verhaal exact hetzelfde zou zijn als de film. Stiekem hoopte ik op een POV van Kristof, of misschien zelfs Olaf. Maar Hans, dat hoefde van mij niet perse hoor. De slechterik mag wat mij betreft best een verhaal krijgen, denk Warner uit de Touching Juliette-serie, maar het verhaal van Hans doet het gewoon niet helemaal. Hij is rottig opgegroeid, dat snap ik. Maar met Anna had hij een mooi leven kunnen leiden. Als hij macht niet belangrijker had gevonden, dan liefde. Dus sorry Hans, ik krijg geen sympathie voor je. Het enige punt wat ik niet mooi overgenomen vind is Elsa.  In deze boekvariant vind ik Elsa veel minder sympathiek dan in de film. Elsa doet natuurlijk nogal wat onhandige dingen, maar in het boek lijkt ze veel meer gemeen dan in de film. Aangezien ik dol op Elsa ben is dat een klein nadeel. Hoewel ik het heerlijk vond om Een Frozen Hart te lezen, had ik het nóg fijner gevonden als er wat meer unieke content was. Een verrassende wending die niet in de film zit, of een uniek achtergrondverhaal van één van de personages. De keuze voor Hans begrijp ik daarin niet helemaal.

Een Frozen Hart is een heerlijk boek, dat de sfeer van de film fantastisch overbrengt. Dat is niet gek, want het is eigenlijk de film die is neergeschreven. Weinig originele content dus, maar wel het heerlijke gevoel dat ik krijg als ik Frozen kijk. Ik heb genoten. 

Ga jij dit boek lezen nu je weet dat het dezelfde verhaallijn heeft als de film? 


Een Frozen Hart – Elizabeth Rudnick – Van Goor – 256 pagina’s – recensie-exemplaar*

*Ik ontving dit boek van uitgever Van Goor.

Comments