Alle goede dingen – Clare Fisher | Leeservaring

Het boek waar ik het meest naar uitkeek in augustus was toch wel Alle goede dingen door Clare Fisher.  Hoofdpersoon Beth zit in de gevangenis. Ze is jong, de lijkt slim en het is compleet onduidelijk wat deze jonge vrouw gedaan kan hebben om in deze omgeving te belanden. Door middel van flashbacks ontdek je waarom ze daar zit op die jonge leeftijd. Voorafgaand aan het lezen van dit boek voelde ik een kleine beetje angst: ik was heel erg bang dat dit zo’n verhaal zou zijn met een aaneenschakeling van ongeloofwaardige gebeurtenissen. Maar niets van dat alles in Alle goede dingen, dit boek is ontzettend menselijk. 

Als het leven tegenzit.

Beth is zo’n meisje waarbij werkelijk alles tegenzit. Ze wordt geboren als dochter van een alleenstaande moeder met psychiatrische problemen. Met alle liefde probeert haar moeder haar te bieden wat ze nodig heeft, maar door haar eigen problematiek en instabiliteit moet Beth toch behoorlijk lijden. Als jeugdzorg eindelijk ontdekt wat er gaande is in dit gezin, heeft Beth al een heleboel moeten doorstaan. Dit jonge meisje heeft die essentiële hechtingsfiguur moeten missen, en is niet opgegroeid in een veilige, beschermde omgeving. Die achtergrond heeft zijn sporen achtergelaten in het jonge meisje dat Beth toen nog was, maar ook als opgroeiende vrouw kan ze die achtergrond niet ongedaan maken. Meteen vanaf het begin hoop ik het allerbeste voor dit meisje, maar als we Beth leren kennen zit ze in het gevangenis. Duidelijk dus dat ook na haar uithuisplaatsing het leven niet over rozen gaat. Ik voel meteen een connectie met deze jonge vrouw, en gun haar zo graag iemand die onvoorwaardelijk van haar houdt.

Een origineel uitgangspunt voor een pijnlijk verhaal

In de gevangenis krijg Beth de opdracht om de goede dingen uit haar leven op te schrijven. Hoewel Beth de mooie dingen vertelt, lees je daar doorheen de pijn en de oneerlijkheid van het leven van deze jonge vrouw. Want dat is één heel belangrijk ding dat auteur Clare Fisher weet over te brengen: Het leven van Beth zou zo anders zijn als ze in een andere situatie geboren was. Door het gebrek aan liefde is ze een kwetsbaar meisje, dat makkelijk misbruik van zichzelf laat maken.
Als ze haar leven eigenlijk behoorlijk op orde heeft, is dat precies wat er gebeurt. Niet lang voor ze datgene doet waarvoor ze in de gevangenis terecht komt heeft Beth een eigen huisje, dat ze samen met een betrokken maatschappelijk werkster heeft ingericht. Ze verdient haar eigen geld én heeft een echte, oprechte vriendin. Als lezer weet je dat het ergens mis moet gaan. Maar wanneer? Toen ik in de buurt van de ontknoping kwam, had ik wel mijn vermoedens over wat er zou gebeuren. In het geval van Alle goede dingen, is niet datgene wat er gebeurt is het belangrijks, maar de weg daar naartoe. De lezer krijgt elke bladzijde meer begrip voor de keuzes van Beth, ook als ze juist heel ongebegrijpelijk zijn. Wat ik zo goed vind aan Alle goede dingen, is dat je Beth met elke bladzijde meer gaat begrijpen. Hoewel ik haar keuzes niet slim vind, voel ik gewoon de schaamte en pijn waarmee Beth de minder handige keuzes maakt. Zo’n verhaal waarbij je in het boek wil duiken om eindelijk eens het juiste te doen voor de hoofdpersoon.

Alle goede dingen is een pijnlijk verhaal, over een meisje waar niet van gehouden werd. Een meisje dat geen onvoorwaardelijke liefde kent, en daardoor in een verschrikkelijke situatie terecht komt. Ze maakt niet altijd de meest handige keuzes, maar wat vooral zo naar voren komt in dit verhaal is de menselijkheid; de pure, rauwe emoties. En alle gevolgen vandien. Aanrader! 


Alle goede dingen – Clare Fisher – Harper Collins – 17,99 – Ontvangen als recensie-exemplaar

 

Comments