Het bijzondere leven van Martha Vondeling

Toen Le Esmee me een fotootje stuurde van haar nieuwe recensie-exemplaren van uitgeverij Karakter, werd ik héél enthousiast van dit boek. Ik ben dol op Amélie, en excentrieke verhalen vind ik heerlijk. Lief als Esmeetje is, mocht ik haar exemplaar mee naar huis nemen en daarmee Martha Vondeling in mijn hart sluiten. Fijn.

Lekker absurdement
Martha Vondeling is een zestienjarig meisje dat woont op het station. Ze is als baby te vondeling gelegd en de vrouw die zij ‘moeder’ noemt is niet bepaald een fijn en zorgzaam typetje. Martha is opgegroeid in een wereld voor mishandeling en leugens, maar voor je nu een heel zwaar boek verwacht: de toon is juist heel luchtig! Het boek zit bijvoorbeeld vol idiote typetjes. Hoofdpersoon Martha is sowieso een zeer bijzondere tiener, ze danst het station door, ze verzameld boeken met opdrachten en gedraagt zich hoogst bijzonder. Dat laatste zorgt voor wat verwarring in het verhaal, want hoewel ik me goed kan voorstellen dat Martha “zo is” gezien de manier waarop ze is opgegroeid, vind ik haar leeftijd ook wat verwarrend. Ze komt helemaal niet over als een meisje van zestien. En dat vinden de andere bijzondere karakters in het verhaal ook, ze wordt meer dan eens “een oude ziel” genoemd. Bijvoorbeeld door de buurvrouw met het stationsrestaurantje, die zich ontpopt als een moeder voor Martha of door de jongen die áltijd verkleed als een Romeins soldaat met dezelfde trein aankomt op het station. Het is een bijzonder stel, maar dat betekent niet dat dit een oppervlakkig verhaal is. Als Moeder sterft, moet Martha het alleen zien te rooien. Dit kan ze zonder problemen, maar ze weet niets over zichzelf. Ze moet op zoek gaan naar wie ze eigenlijk en gedurende die zoektocht komen er best wat serieuze thema’s voorbij!

DSC_5462

Gemoedelijk, maar nog niet saai
Het verhaal van Martha Vondeling is er eentje met een traag tempo. Martha zoekt naar haar afkomt en naar wie ze wilt zijn. Martha neemt wat domme beslissingen met betrekken tot karakter Max en Martha danst het leven door. Met andere woorden, erg veel met een hoog adrenaline-level gebeurt er niet. We genieten van de gekke personages die allemaal hun eigen verhaal hebben, en die nader tot elkaar komen. Langzaam wordt ook het geheim van de afkomst van Martha ontsluierd, een wending die ik zo halverwege het boek al zag aankomen. Vind ik dat erg? Nee, eigenlijk niet. Dit is geen boek dat teert op onverwachte wendingen. Ik heb genoten van het absurde verhaal van Martha en haar vrienden. Het is zeker geen Amélie, maar kent wel dezelfde soort gekke gebeurtenissen. Prima voor iemand die kan genieten van een gemoedelijk verhaal!

Ik keek erg uit naar ‘Het bijzondere leven van Martha Vondeling’ en bijzonder is haar verhaal zeker. Vol met ongeloofwaardige gebeurtenissen en interessante karakters. Even een heel anders soort verhaal en dat beviel helemaal niet verkeerd.

Is dit een boek waar jij je aan zou wagen?


Het geheime leven van Martha Vondeling – Caroline Wallace – 4,79 (?) – 320 pagina’s – Karakter – recensie-exemplaar*

*Ik kreeg dit boek van Karakter Uitgevers, dit beïnvloed mijn mening natuurlijk niet! In deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten?

Comments