Het gelukkigste meisje ter wereld + WIN!

Afgelopen. Gefeliciteerd Rozemarijn!

Mijn missie om zo nu en dan eens wat anders te lezen is de laatste tijd compleet gefaald. Ik ben weer helemaal terug bij al die fijne YA-toppers en dat is natuurlijk ook helemaal geen ramp. Maar toen daar een bericht in mijn inbox verscheen met de vraag of ik het leuk zou vinden om mee te doen aan de blogtournee van Het Gelukkigste Meisje ter Wereld leek me dat wel een goede afwisseling. Een thriller over een perfect meisje met een ijzingwekkend verleden, dat ook nog eens verfilmd gaat worden door Reese Witherspoon. Iets om nieuwsgierig van te worden.

Na haar traumatiserende tienerjaren op de prestigieuze Bradley School bouwt Ani FaNelli zorgvuldig een nieuwe identiteit op. Met haar glamoureuze baan, goedgevulde kleerkast en succesvolle verloofde lacht het leven haar toe. Maar Ani heeft een geheim. Duistere kwelgeesten uit het verleden bedreigen haar wanhopig gecreëerde illusie van perfectie. In een razend tempo en vol onverwachte wendingen beschrijft ‘Het gelukkigste meisje ter wereld’ de ondraaglijke druk waarmee veel succesvolle vrouwen moeten zien om te gaan. Achter de scherpe randjes en moordende ambitie van de heldin gaat een schokkende waarheid schuil, maar ook een hart dat groter is dan het op het eerste gezicht lijkt. Moet Ani de stilte doorbreken om zich van haar trauma’s te bevrijden? Ook als dat betekent dat ze daarmee alles waarvoor ze geknokt heeft op het spel zet? “‘Het gelukkigste meisje ter wereld’ is het soort boek dat je bij de keel grijpt en niet meer loslaat.” – Reese Witherspoon

Het leven van een perfect meisje

Ontmoet Ani FaNelli. Een jonge vrouw met een baan bij een prestigieus tijdschrift, een verloofde met oud geld en een anorectisch slank lichaam waar ze regelmatig maaltijden voor laat staan. Maar Ani heeft niet altijd een perfect leven gehad, wat blijkt uit haar bizarre gedachten en zelfdestructief gedrag. In het eerste deel van het verhaal had ik 9 van de 10 keer absoluut niet door dat ik thriller aan het lezen was. Ani leeft het jetsetleven met haar knappe, rijke man, haar baan om over op te scheppen en alle maaltijden die ze laat staan. Hier en daar schemert er een rauw randje door. Als Ani over haar seksuele fantasieën vertelt bijvoorbeeld, die nogal gewelddadig zijn. Het wordt steeds duidelijker dat Ani helemaal niet gelukkig is. Niet met haar baan en ook niet met haar verloofde. Achter dit masker van de welgestelde vrouw, schuilt een hoop kwetsbaarheid. Door deze hele zoektocht naar de trauma’s van Ani en de achtergronden van haar traumatische verleden, zou ik dit boek eerder een spannende roman noemen. Er is veel ruimte voor de dramatische gebeurtenissen in het leven van Ani, maar Jessica Knoll laat ook veel kansen voorbijgaan. Er wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat Ani gewelddadige seksuele wensen heeft, door iets wat haar in het verleden is overkomen. Maar in mijn optiek is iets wat je overkomt, niet meteen de oorzaak van iemands wensen. Dat had veel beter uitgewerkt moeten worden om geloofwaardig te zijn.

cover het gelukkigste meisje ter wereld

Hak-tak.

En dat geloofwaardigheidsprobleem kwam ik in dit verhaal vaker tegen. Ani is niet bepaald een leuk personage. Hoewel ik haar eerlijkheid heel erg kan waarderen, stoorde haar oppervlakkigheid me regelmatig. Daardoor had ik moeite met me in te leven. Haar emoties bleven goed verborgen en de keuzes die Ani maakt vond ik regelmatig ongeloofwaardig. Ik kan juist erg genieten van personages die allesbehalve perfect zijn, maar in ‘Het gelukkigste meisje ter wereld” was er een bepaalde inconsistentie die me dat in de weg stond. Dat gezegd hebbende kon ik toch erg genieten van dit verhaal. ‘Het gelukkigste meisje ter wereld’ heeft een bepaalde mean girls/gossip girl achtige vibe, met een schrijfstijl die erg op spreektaal lijkt. Hierdoor leest het boek ontzettend makkelijk en met een onverwachte wending hier en daar heeft dit boek me ook weten te verrassen. De flashbacks suggereren al op een grote gebeurtenis in het leven van Ani, maar de daadwerkelijke beschrijving heeft me toch wel even stil gekregen. Niet omdat Ani met als persoon zo raakt, maar omdat het doet denken aan echte gebeurtenissen. Ani weet me aan het eind toch even te verbazen, de keuze die ze maakt voelt ineens heel emotioneel aan. Toch een echt karakter, die Ani.

Het gelukkigste meisje ter wereld is een spannende roman die het leven beschrijft van de toch-niet-zo-perfecte Ani FaNelli. Haar leventje staat bol van de traumatische ervaringen, die in dit boek aan het licht komen, maar die niet altijd even emotioneel bij me binnenkwamen. Boeiend boek, maar met wat meer aandacht voor consistentie en karakteropbouw was dit een beter verhaal geworden. 

Van uitgever Manteau mag ik ook een exemplaar van dit boek weggeven. Wil jij kans maken? Vul de rafflecopter hieronder in.

a Rafflecopter giveaway


Het gelukkigste meisje ter wereld – Jessica Knoll – 19,99 – Manteau – recensie-exemplaar blogtournee

Comments