Hof van Doorns en Rozen

Voor de boekclub van aanstaande vrijdag staat dit keer Hof van Doorns en Rozen door Sarah J. Maas op de planning. De een na de andere lezer spreekt zijn lof uit over dit verhaal en op een of andere manier maakt dat me altijd een beetje angstig. Want meestal heb ik dan wel iets op zo’n verhaal aan te merken. Toch kon ik deze hervertelling van Belle en het beest niet langer weerstaan en het boek was véél sneller uit dan verwacht. Een goed teken. 

Het bos waarin de negentienjarige Feyre woont is in de lange wintermaanden een koude, sombere plek. Haar overlevingskansen en die van haar familie berusten op haar vermogen om te jagen. Wanneer ze een hert ziet dat opgejaagd wordt door een wolf kan ze de verleiding niet weerstaan om te vechten voor de prooi. Maar om te winnen moet ze de wolf doden en daarop staat een prijs. Niet veel later verschijnt er een beestachtig wezen om vergelding op te eisen. Wanneer ze naar het gevreesde feeënrijk Prythian wordt gesleept, ontdekt Feyre dat haar ontvoerder geen beest is, maar Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens ooit gekend. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar ijzige vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie die elke leugen en waarschuwing over de mooie, gevaarlijke wereld van de Elfiden in rook doet opgaan. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

Een trage start
Hof van Doorns en Rozen draait om Feyre. Dit mensenmeisje doodt een elfide in wolfgedaante en als straf moet ze gaan wonen bij een beest in zijn paleis. Het beest in dit paleis is trouwens gewoon een knappe kerel met een masker, dat wel de vaardigheid heeft om zich in een dier te veranderen. Geen Disney-praktijken dus in de versie van Sarah J. Maas. Feyre is opgegroeid met haar vader en twee zussen, waarmee ze in een oud, aftands huisje woont. DSC_6050Zij onderhoud het gezin door te jagen, terwijl de rest van het gezin vooral geld uitgeeft. Het jonge zusje dat moet sloven voor de rest van het gezin? Hello Assepoester-vibe. Het eerste deel van Hof van Doorns en Rozen draait vooral om de worldbuilding. We leren de nieuwe wereld rondom Feyre kennen. We ontdekken meer over Tamlin, het beest en zijn rechterhand Lucien. Samen wonen ze in één van de zeven hoven in Elfidenrijk, lentehof. Er heerst een vloek over dit hof waardoor de inwoners voor altijd een masker moeten dragen. Eerlijk is eerlijk, de eerste 150 bladzijdes stond ik nog niet echt te springen.

Let the action begin
Voor ik ga raven over het moment dat dit boek echt meeslepend werd, wil ik toch nog even wat zeggen over de steamyness. Sarah J. Maas schrijft met Hof van Doorns en Rozen een fantasy-verhaal mét NA-randje, want er zitten flinke wat verwarmende scenes in. Niks mis mee en zeker voor de oudere lezer een ware toevoeging. Behalve dan die scene waar er bijna een ongewenst momentje plaatsvindt. Whoppa, recht in mijn allergie. Want om nou magie te gebruiken als excuus voor een man die zich niet kan beheersen. Ik hou er niet zo van. Tot zover de klaagmodus, want de overige sexy scenes voegen wél wat toe aan het verhaal. Geen brave kusjes in dit boek, maar echte actie. De actie die ook, op een heel andere manier, zo rond het middenstuk het verhaal overneemt. Het Elfidenrijk komt onder grote druk te staan en Feyre krijgt de nobele taak om de wereld te bevrijden van een hogere, duistere macht. Dan begint het verhaal pas echt. Tijdens deze strijd maken we ook kennis met Rhysand, die zich instant onpopt tot mijn favoriete personage. Deze knappe man doet me een beetje aan Loki denken en staat samen met Lucien bovenaan mijn lijstje met favoriete personages. Verwacht in Hof van Doorns en Rozen geen lieflijk avontuurtje. Nee, dit verhaal is bloederig. Met seks en geweld, misleiding en enge wezens. Actionpacked, ik hou ervan. Ik ben niet ontzettend onder de indruk van de karakters, op die twee heerlijke, eerdergenoemde mannen na dan, maar de snelheid, fantasie en spanning van dit verhaal krijg duizend hartjes. Ik wil meer.

Hof van Doorns en Rozen kan helemaal tippen aan de hoge verwachtingen die ik er van had. Na de eerste, rustigere helft wordt dit een echte actieknaller vol avontuur, met spanning, seks en een heerlijk verhaal. Fantasierijk en snel, precies waar ik van hou. 

Heb jij Hof van Doorns en Rozen al gelezen? 


Hof van Doorns en Rozen – Sarah J. Maas – Van Goor – 19,99 – 424 pagina’s – recensie-exemplaar

Comments