De IJzerstrijder (Call of the Forgotten #3)

Als er weer eens een boekblogger over de boeken van Julie Kagawa aan het raven was, haalde ik mijn schouders op. Ik snapte dat enthousiasme nooit zo goed. De wereld van Nimmer Nimmer en het personage Meghan hadden mij, tot voor kort, nooit erg veel gedaan. Het was me wel al vrij snel duidelijk dat ik de spin-off serie over Ethan een heel stuk leuker vond, maar ook zijn boeken toverde me niet om in een Julie Kagawa fangirl. Tot de cliffhanger in het tweede boek.. Waar ik werkelijk nog een nacht over heb liggen tobben. Ontzettend benieuwd was ik, naar de voorspelling, de grote strijd en alles wat zou volgens in Nimmer Nimmer. De IJzerstrijder is het laatste deel van de Call of the Forgotten-serie en geeft antwoord op al mijn vragen.

De IJzerprins heeft ons allemaal verraden… Hij heeft me vermoord. Maar toen werd ik wakker… Mijn naam is Ethan Chase, en ik was er bijna geweest nadat mijn neef Keirran zijn zwaard in mijn buik stak. Wonderbaarlijk genoeg heb ik het overleefd, maar blijkbaar heb ik heel wat gemist terwijl ik bewusteloos was. De onzichtbare sluier, die de mensenwereld van de wereld van de fae scheidt, is heel even weggetrokken. Hoewel de mensen maar een glimp van NimmerNimmer hebben opgevangen, brak de pleuris uit! En met alle emoties die dat opriep, kon de Vergeten Koningin haar krachten terugkrijgen. Shit happens… Nu leidt Keirran het leger van Vergeten fae in een opstand tegen de oude rijken van Zomer en Winter. Ik haat die magische rotwereld, maar hier kan ik mijn neef dus echt niet mee weg laten komen! Wat voor regels ik er ook voor moet overtreden, ik zál hem tegenhouden! Zelfs als dat betekent dat ik moet gaan samenwerken met mijn oude vijanden, de fae..

De laatste strijd
In de Duistere Fae gebeurde het onvoorstelbare. Keirran, de zoon van Meghan en Ash en daarmee dus het neefje van Ethan, heeft een keuze gemaakt die niet meer terug te draaien is. Zoals de voorspelling al omschreef: door zijn actie komt NimmerNimmer op het randje van verscheuren óf vereniging. Alleen Ethan is in staat om de voorspelling de goede kant uit de duwen en om te voorkomen dat de vrouwe de macht over Nimmernimmer grijpt. Deze vergeten koningin wil namelijke de sluier die de mensen wereld van de wereld van de fae scheidt laten vallen. Zodat alle mensen weer in angst leven en het bestaan van de vergeten fae niet langen kunnen ontkennen. Een gruwelijk plan, waar alleen de vrouwe zelf echt gelukkig van zal worden. De hoven staan op gespannen voet met elkaar en kunnen het niet laten om elkaar te beschuldigen.

De keerzijde van de amulet
In de Duistere Fae kreeg Annwyl een amulet die de krachten van Keirran gebruikten om haar in leven te houden. Guro waarschuwde toen al, dat hij daarvoor duistere krachten moest gebruiken. DSC_5954Maar hoe duister die krachten werkelijk zijn, ontdekken we pas in de IJzerstrijder. Het is duidelijk dat Ethan en Kenzie (en die geweldig leuke Vlijm) maar heel beperkte opties hebben om dit boek een goed einde te bezorgen. Het is fijn om te zien dat Ethan niet in zijn eentje de held is, zonder het brein van Kenzie had hij het meerdere keren niet overleefd. Maar Kenzie kan weer niet zonder de kracht van Ethan. Tijdens deze enorme uitdaging hebben ze elkaar hard nodig. Zelf Vlijm is soms van belang. Dat Annwyl verdwenen is, de sleutel naar Keirran’s hart, helpt dan ook niet bepaald. Ons drietal begint een tocht op zoek naar Annwyl, op zoek naar Keirran en de vrouwe en maakte zich klaar voor een epische krachtmeting. In die laatste grote strijd zien we krachten, waarvan ik tot nu toe niet had vermoed dat die bestonden. Een echte slotstrijd. Vol spanning, actie, onverwachte wendingen en emotionele momenten. NimmerNimmer is een keiharde wereld, wat ook weer blijkt in dit laatste deel. Julie Kagawa heeft wat mij betreft goede keuzes gemaakt. Dit laatste boek biedt alles wat ik kon hopen. Je wordt van avontuur naar avontuur gesleept en ook op de rustige momenten wordt het verhaal nooit saai. Ik had niet verwacht dat ik het ooit zou zeggen, maar ik ga de wereld van de Fae missen.

Voorheen was ik nooit een enorme fan van de boeken van Julie Kagawa, maar met dit derde deel is dat compleet verandert. In een slotdeel vol spanning en actie, realiseer ik me ineens dat ik ben gaan houden van de karakters en dat ik de magische wereld van NimmerNimmer zal gaan missen. Een episch slotstuk. 


De IJzerstrijder – Julie Kagawa – HarperCollins – 15,- – 368 pagina’s – recensie-exemplaar

Comments