Kascha

Wéér een boek over Sinti’s! Vorige maand nog, las ik mijn eerste boek ever over dit volkje en een maandje later sla ik het tweede verhaal over deze bijzondere families al weer dicht. Kascha is overigens wel een heel ander verhaal dan ‘Mijn zusje’. Mijn zusje speelde zich af in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, terwijl Kascha daar een stuk na afspeelt. Overigens heeft de Sinti-familie in dit boek nog steeds last van discriminatie. Het lijkt weer niet makkelijk om Sinti te zijn.Sinti’s in een woonhuis
De familie van Kascha komen te wonen in een Duits dorp. Niet in een woonwagen, maar in een echt huis. Niet dat dit echt uitmaakt voor de omgeving, want in hun ogen blijven ze “die zigeuners”. Kascha en haar familie worden behoorlijk dwars gezeten door de dorpsbewoners. Als ze op een avond samen met haar zus Zippi wil bellen in een telefooncel worden ze opgejaagd door de buurt, totdat de politie er zelfs bij moet komen. Zo is het dus om een Sinti te zijn.

DSC_5233

Warrige avonturen
Grote zus Zippi is verliefd, Kascha zelf besluit in een boze bui naar haar tante te fietsen en ondertussen begint er een enorme sneeuwstorm. Als deze losse onderdelen hebben niet perse iets met elkaar te maken, maar in het echte leven lopen er natuurlijk ook meerder verhaallijnen door elkaar heen. De sneeuwstorm speelt wel een belangrijke rol in het hele boek. Door deze weersomslag zijn alle dorpsbewoners afgesloten van water, elektriciteit en het gebruik van vervoer. Één keer raden welke familie wel is ingericht om met minimale voorzieningen te overleven. Ons Sinti-gezin natuurlijk! Door de mogelijkheid om in een verwarmde ruimte te koken bij Kascha thuis komen de dorpsbewoners dichter bij elkaar. Mooi, maar Kascha heeft bijzonder realistische kijk op de situatie: het zal maar voor korte duur zijn. Helemaal gelijk krijgt ze gelukkig niet, maar het gezin zal niet helemaal bevrijd worden van discriminatie.

De gave van de Sinti’s
Een andere hobbel waar Kascha tegenaan loopt is een gave die schijnbaar vaker voorkomt in haar familie: Kascha begint situaties te zien voor de daadwerkelijk gebeurt zijn. Ze ontpopt een helderziende gave, ofwel het monster in haar hoofd zoals ze dit zelf noemt. Hoewel ze dit eerst heel erg voor zichzelf probeert te houden, komt ze juist dichter bij haar familie wanneer ze eindelijk begint te praten over haar visioenen.’Kascha’ gaat niet alleen over het zijn van Sinti, maar vooral ook over de wisselwerking tussen mensen, over geven en nemen en over contact tussen mensen. Een mooi verhaal, niet baanbrekend, maar ik heb er absoluut van genoten.

Kascha is het tweede boek over Sinti’s dat ik in korte tijd gelezen heb. Dit boek is weer heel anders dan het vorige verhaal en gaat veel meer over contact tussen mensen en ontdekken wie je bent. Een mooi verhaal. 

Heb jij wel eens over Sintis’s gelezen? 


Kascha – Anne Voorhoeve – Callenbach – 288 pagina’s – 17,99 – recensie-exemplaar

*Ik heb dit boek ontvangen van uitgeverij Callenbach en in deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten? 

Comments