Een liefdesbrief aan Maresi

Lieve Maresi,

Ik leerde je kennen tijdens mijn allereerste “wildkampeer”-ervaring aan een prachtig Zweeds meer. Terwijl de zon op je gouden cover scheen, voelde ik een zekere twijfel. De uitgever, die jouw verhaal naar de Nederlandse markt heeft gebracht, wist me de laatste tijd net wat minder te overtuigen. Toch voelde ik een goed gevoel als ik naar dat mysterieus ogende meisje op de cover keek. Ik had niet verwacht dat jij ervoor zou zorgen dat ik zou lezen tot ik de zon weer opzag kan komen.

Jouw verhaal opende in een brief naar mij, naar ons, naar de lezer. Het verhaal van Maresi, de kronieken van het rode klooster schrijf jij zelf op. Met een ultiem verslavende toon schets je jouw wereld. De nieuwe én de oude. Want jij Maresi, en al jouw zusters uit het rode klooster, kennen geen makkelijk leven. Jullie zijn allemaal jonge vrouwen die niet thuis konden blijven. Vanwege armoede, het gemis van ouders of vanwege een onmenselijk leven uit gebied waar jullie vandaan komen. Je schrijft jouw verhaal op van dag tot dag. Alles wat je leert en ontdekt in het klooster op dat prachtige eiland bewoont door enkel vrouwen. Ik volg je terwijl je in de bibliotheek van het klooster alle boeken verslind, ik ben bij je als je verwondering en twijfel voelt over de toekomst die jou wacht. Maar waar dit verhaal echt om draait is de komst van jouw vriendin Jai. Een jong blond meisje dat gevlucht is uit een streek waar mannen overheersen en waar zij, haar moeder en zus ernstig onderdrukt wordt door haar sadistische vader.

Untitled design (13)

Terwijl jij al vier jaar hebt gehad om je thuis te voelen in het rode klooster, terwijl jij de beste plekjes om je op je gemak te voelen al hebt gevonden op het eiland, is voor Jai alles nog nieuw. Als een goede vriendin die ik altijd al in je gezien hebt, help jij haar zich ook thuis te voelen in haar nieuwe woonplaats. Elke dag voelen jullie je beter bevriend en telkens vertelt Jai haar iets meer over haar afschuwelijke geschiedenis. Je schrikt van haar verhalen; Jai komt van een verschrikkelijke plaats. Maar jij, en de volwassen vrouwen van het klooster zijn dapper en sterk. Maresi, ik voel voor je als jij en en de andere vrouwen zich verenigen om jullie zusterschap te verdedigen. Wat een kracht. Een duister verhaal over onderdrukking, waar een helder licht op schijnt: de kracht van vriendschap.

Lieve Maresi, je schrijft jouw verhaal als een wonder. Ik kan je boek geen moment neerleggen en ik ben ontzettend van je onder de indruk. Wat een feministische groep vrouwen en wat een fantasierijk verhaal. Het is natuurlijk jouw verhaal, maar als het wel een verzonnen verhaal zou zijn, zou ik je prijzen om het gevoel van beklemming dat je weet over te brengen. Als snel voel ik dat er iets gevaarlijks aan zit te komen, en die spanning is ontzettend sterk aan de oppervlakte aanwezig. Ik voel precies welk gevolg onderdrukking en mishandeling hebben op de vrouwen. De angst, de onzekerheid en de glimpjes hoop en kracht die daar doorheen breken. Jouw boek is het verhaal waar ik al een hele tijd op aan het wachten was: sterk, krachtig, maar niet op een overheersende manier. Een lepeltje feminisme, een vleugje fantasy en jouw heerlijke manier van schrijven. Als je op jouw reizen eens in Nederland geraakt, kom je dan langs? Ik zou je ontzettend graag willen ontmoeten. Bedankt, voor dit prachtige verhaal.

Liefs, Ellis
Comments