Eén van ons liegt – Karen McManus | Leeservaring

Eén van de leukste acties op Yalfest 2017 vond ik de mogelijkheid om een tweetal arc’s te kopen voor de spotprijs van 2,50. Ik nam allebei de ongecorrigeerde drukproeven mee naar huis. Iskari (komt omstreeks oktober 2017 uit bij Blossom Books) liet ik nog even aan de kant liggen, om zo snel mogelijk in Eén van ons liegt te beginnen. Als ik ergens gek op ben zijn het wel boeken vol mysterie en onverwachte wendingen, maar ervaarde ik dat ook zo in dit verhaal?

Vier typetjes en een moord

Soms kan een titel al zo veel doen. Dat gaat ook op voor Een van ons liegt, want als die titel iets suggereert is het wel een hoop drama en verrassingen. Als tiener (And let’s be honest: ook nog als twintiger) was ik verslaafd aan Gossip Girl. Ik hoopte een beetje van dat gevoel terug te vinden in Een van ons liegt. De omschrijving is in ieder geval veelbelovend: de nerd, de diva, de crimineel en het buitenbeentje. En dan een moord, waar één van het (overgebleven) viertal over liegt. Of hebben ze allemaal iets om over te liegen?

Ze hebben allemaal wat gemeen

De vier hoofdpersonen zijn allemaal heel verschillend, maar ze hebben ook wat gemeen: ze hebben allemaal een groot geheim. Een geheim dat geheim moet blijven, maar dat allemaal beschreven staat in een ingeplande blogpost van de vermoorde jongen. Dat maakt meteen alle vier de scholieren heel erg verdacht. Meteen in het begin had ik vermoeden wie de dader kon zijn, en helaas had ik het goed. Een thriller als deze is vooral sterk door de onverwachte wendingen, maar door de voorspelbaardere typetjes, met vrij voorspelbare geheimen, ervaarde ik dat verrassingseffect niet.

Een beetje diepgang

Een groot pluspunt aan dit verhaal is het tempo waar het mee geschreven is. Je knalt meteen het verhaal in met een mysterieuze moord, en als je de clou niet meteen door hebt, biedt het boek voldoende verrassing. Wat ik het leukste vond is de ontwikkeling van Addy (de diva). Addy is één van de populaire meisjes van school, maar die rol wordt op een vervelende manier aangetast. Ik heb een zwak voor mensen die opnieuw op zoek moeten gaan naar zichzelf, en Addy maakt een mooie zoektocht door. Bij de andere karakters blijft dat wat achter, waardoor het hele verhaal voor mij wat oppervlakkig blijft: ik voelde nauwelijks wat tijdens het lezen. Hoewel de vaart hoog is, bestaat het verhaal vooral uit clichés. De wendingen hadden van mij een stuk origineler gemogen. En ook het plot voor de moord kon wel wat achtergrond gebruiken. De verklaring was erg magertjes en kwam voor mij behoorlijk uit de lucht vallen. Een veelbelovende titel, maar een vrij oppervlakkig verhaal.

Een van ons liegt is minder verrassend dan ik hoopte, maar de vaart deed mijn leesdip wel goed. Aanrader voor lezers die nog niet al te veel thrillers/mysterieuze boeken hebben gelezen, maar daar wel van houden.

Wil je een andere mening over dit boek lezen? Lees dan deze recensie van Joost


Eén van ons liegt – Karen M. McManus – Best of YA – 18,99 – Ongecorrigeerd Leesexemplaar (Gekocht voor 2,50 op YALfest 2017)

Comments
  • Danique V

    Wat jammer dat het boek tegenviel. Ik heb hem ook al voorbij zien komen en twijfelde eigenlijk vooral vanwege de cover en omdat ik direct het idee kreeg dat het een pretty little liars idee zou zijn. Denk dat ik het boek ook links zou laten liggen nu!