Lieveling

Naar de reden waarom ik dit soort boeken altijd besluit te lezen moet ik zelf nog altijd gissen. Ik word er bepaald geen gelukkiger mens van. Eigenlijk maakt het me zelfs dieptreurig en zorgt voor minstens één slapeloze nacht. Kinderen die zo zeer veel te kort komen in hun jeugd: het laat me niet los. Zo’n onderwerp dat zich vastgrijpt in je hoofd en daar rond blijft spoken. Over dit boek had ik wel gehoord, maar toen ik het ook daadwerkelijk spotte op de toptitels plank van mijn bibliotheek, besloot ik heel impulsief het ook daadwerkelijk te gaan lezen. Dezelfde dag nog was het uit. 

Puck, kom alsjeblieft bij mij wonen
Lieveling is een soort van autobiografische roman geschreven door Kim van Kooten over het verhaal van Pauline Barendregt. De waarheid staat niet zwart-wit op papier en dat hoeft natuurlijk ook niet, maar ik heb gevoel dat de keuzes om het verhaal sappiger te maken, misschien wel afbreuk doen aan het verhaal zelf. Puck gaat op vijfjarige leeftijd met haar labiele moeder wonen bij de stinkend rijke “Ome meneer”. Dat die Ome meneer niet zo heel erg leuk is, blijkt al snel. Puck wordt slachtoffer van veelvoudig misbruik, terwijl er niemand is om haar te beschermen. Haar moeder is er nooit echt voor haar en verder heeft Puck helemaan niemand. Dat gaat door merg en been. Ik zou in het boek willen duiken om dit meisje uit haar verhaal te halen. Om haar te laten weten dat er iemand om haar geeft en voor haar zal zorgen en dat ze zal beschermt worden tegen al het kwaad in de wereld. Want dat verdienen alle kinderen. Dat ik dat zo heftig voel is een verdienste voor het boek. Knap gedaan.

DSC_4877

Iets te veel typetjes
Kim en Pauline wilde het verhaal graag luchtig vertellen, met humor en uit het perspectief van het kind. Ik snap die keuze, want het type “dramatische-waargebeurd-verhalen” zijn vaak niet de allerbeste boeken in het schap. Met Lieveling lijken ze echter wat door te slaan naar de andere kant. Ik vermoed dat de familie van Puck een bepaalde humor in het boek moesten brengen, maar voor mij is het vooral een Flodder-trucje. Cliché, onrealistisch en vooral bedoeld om te lachen. Een tante en oom in matchende trainingspakken. Een oma die het allemaal wel even zal fixen. Een ordinaire moeder die het alleen om het shoppen gaat en ondertussen niemand die het echt uitmaakt van Puck is overkomen. De twee kanten van Lieveling. Aan de ene kant dat ontzettend pijnlijke verhaal van een jong meisje, maar aan de andere kant een heel vlak beeld van de andere karakters in het verhaal. Een combinatie die ik net niet helemaal geslaagd vind.

Lieveling is een pijnlijk verhaal over een jong meisje dat jarenlang wordt misbruikt in haar eigen huis. Om de zwaarte wat uit het verhaal te halen, is er gewerkt met typetjes. Maar in mijn ogen slagen zij er niet in om écht lucht te brengen in het boek. 


Lieveling  – Kim van Kooten – Lebowski – 19,99 – 224 pagina’s – boek uit de bibliotheek

*In deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten?

 

Comments
 • Charelle

  Oh dit klinkt inderdaad als een heel naar boek. 🙁 Ik kan daar ook nooit zo goed tegen, maar lees het dan gelukkig meestal ook niet! Mooie, eerlijke review ook.

 • Lieke

  Lijkt me best een heftig boek D: Ik ben er nu wel hel benieuwd naar geworden. Ik ga vandaag weer naar de bieb, dus eens kijken of ik hem zie liggen ^^

  • Ellis
   Lieke

   Haha ik heb hem nog thuis:p maar misschien hebben ze meer dan één

 • Ilse

  Jammer dat het zo tegenviel! Ik hoorde erover van een meisje van mijn studie. Zij sprak er juist heel lovend over, want zij vindt het juist wel luchtig door de manier waarop het verteld is. Hmm. Ik wilde dit boek heel graag lezen, maar nu twijfel ik wel. =P

  • Ellis
   Ilse

   Nou ik vond het boek niet helemaal tegenvallen. Maar ik vond de keuzes die gemaakt zijn soms wel wat too much. Als ik jou zo ken denk ik dat je het eens met mijn eens kan zijn;)

 • Isabelle

  Ik heb dit boek ook net gelezen, begrijp heel goed wat je bedoelt met typetjes maar vond het toch een prachtig boek. Het verhaal wordt met een soort nonchalance verteld die ik erg kon waarderen, en puck zou je inderdaad het liefste meteen in huis nemen en nooit meer weg laten gaan!

 • Marcia

  Ik ben echt super benieuwd naar dit boek! Hopelijk kan Kim van Kooten mijn hoge verwachtingen waarmaken..

 • Vivian | The Book Review

  Hmm, klinkt heftig, maar het is geen boek dat ik snel zou oppakken volgens mij, een beetje te gehyped.

  • Ellis
   Vivian | The Book Review

   Ik vind een gehyped boek in principe geen probleem. Maar het had zo zijn minpuntjes inderdaad. Jammer!