Maak het met Strijkkralen | Creatief

BBNC is de koning in het uitgeven van leuke non-fictie boeken. Zo hebben ze ontzettend leuke invulboeken, de mooiste bulletjournals (dit printje is geweldig!) en een uitgebreide collectie handletteringboeken. Ik ontving echter heel wat anders, namelijk een knutselboek met strijkkralen. Knutselboek is misschien niet de beste omschrijving voor Maak het met Strijkkralen.

35 uitdagende projecten, Ellis maakte er één

Als klein meisje was ik ‘fanatiek’ strijkkraalbeoefenaarster. Gewapend met mijn vakjesdozen vol verschillende kleurtjes en een heleboel legbordjes maakte ik de ene na de andere creatie. Toen ik ouder was herontdekte ik mijn strijkkralen en maakte ik wat grotere projectjes (o.a. een Peeta voor Esmee, en een Mario & Peaches voor Maarten). Maar projecten zoals in dit boek had ik nog niet eerder gemaakt. Zo staan er in dit boek projecten waar wel 9 (!) legbordjes voor nodig zijn, maar er zijn ook kleine patroontjes voor bijvoorbeeld onderzetters. Een leuke variatie. Ik koos voor een projectje van gemiddelde moeilijkheid, met gemiddelde grootte en een gemiddelde tijdsuur (3 uur!). Gewapend met al mijn strijkkralen begon ik aan dit project. En dat was best een missie.

Het boek en de uitleg

Hoewel ik dacht dat ik best wat strijkkralenervaring had opgedaan de afgelopen jaren, is dat zelfvertrouwen met dit boek wel wat afgenomen. Dit boek is duidelijk geschreven door mensen die er nog net wat meer verstand van hebben dan ik. Het boek begint met wat algemene info (witte en zwarte kralen smelten eerder dan de neonkleurige kralen, bakpapier werkt prima als strijkpapier en voor grote projecten is dubbelzijdig strijken een aanrader) en een aantal tips die ik helaas niet kon uitvoeren (gebruik kralen van hetzelfde merk). Al snel gaat het boek over op de verschillende projecten. Van abstracte geometrische kunst tot kralenslingers voor een vrolijke verjaardag. In ieder geval geen gebrek aan variatie in dit boek. Elk project begint met een uitleg en wat specifieke tips. Van elke kleur wordt benoemd hoeveel kralen er nodig zijn en er is een uitgebreid patroon. Alles om te starten, en dat deed ik dan ook.

Wat er is mis ging:

 • Enthousiast begon ik de buitenranden te leggen op de vier bordjes. Hoe verder ik naar binnen werkte, hoe meer verward ik werd (Jaja, ik had het als hint kunnen zien dat er iets mis ging..). Toen ik aan groen-en-geel begon verder naar binnen werd het me duidelijk dat er iets niet klopte. Jawel, het formaat van mijn bordjes komt niet overeen met de bordjes gebruikt in het voorbeeld… Tip van Ellis: tel de rijen even uit voor je begint. Dat scheelt een hoop werk.
 • Er werd al bij de tips genoemd dat je het beste kralen van hetzelfde merk kunt gebruiken. Maarja, om aan alle verschillende kleuren te komen moest ik wel mixen. Ik gebruikte Hama, Ses, Action en Ikea door elkaar. Bij het strijken ging dat behoorlijk moeizaam. De kralen plakten heel slecht aan elkaar. Sommige kralen smelten al, terwijl anderen nog niet eens voldoende warm waren. Een tip om op te volgen dus 😉
 • De kleuren zijn op het patroon een stuk duidelijker te onderscheiden dan op de foto. Mijn project maakte ik aan de hand van de foto (geen idee waarom..), waardoor ik hier en daar een ander kleurtje heb gelegd. Het patroon is er niet voor niets, gebruik het! 😉

Sja, niet alles ging in één keer goed. Ik maakte dit mozaïek in twee dagen, waardoor ik niet echt heb kunnen meten hoelang ik er precies aan bezig geweest ben. Het was best een werkje, maar een heel ontspannend werk. Ik heb er van genoten en ga zeker nog eens een projectje doen. Maar ja, wat moet ik nu met deze?

Een eerder projectje dat ik maakte (niet uit het boek)

Maak het met strijkkralen is een verrassend boek. Vooral de grote projecten zijn erg origineel, maar je hebt er zeker ook veel materiaal voor nodig. Meerdere bordjes en 30 verschillende kleuren zijn geen uitzondering in deze voorbeelden. 

Binnenkort verschijnt ook Strijkkralen voor kids. Daar ben ik ook heel benieuwd naar!


Maak het met strijkkralen – BBNC uitgevers – 12,50 – gekregen als uitprobeer-exemplaar

Comments
 • Eveline Fleur

  Haha wat leuk om te lezen Ellis! Ik zou de kralen inderdaad ook door elkaar gebruiken, maar nu ik het zo lees zou ik het niet meer doen. Goede tips! Ik zoek nog leuke bezigheden om te ontspannen, maar dit lijkt me heerlijk!

  • Ellis
   Eveline Fleur

   <3 Het is ook hartstikke moeilijk om al je kralen van één merk te gebruiken! Zeker met zoveel kleuren

 • Inge

  Oh, this brings back memories <3 Wat een werk was dat altijd, maar zo leuk!

 • Marcia

  Ik heb een tijdje geleden ook de strijkkralen herontdekt. Eindelijk iets creatiefs wat me wel ligt – en inderdaad super ontspannend is. Maar zo’n groot project dat jij hebt gedaan, dat is me misschien toch iets te veel van het goede. Ik houd het wel bij sleutelhangers ofzo :p

 • zwartraafje

  Het lijkt me heerlijk ontspannend om te doen. Een beetje hetzelfde effect als puzzelen. Al zou ik het zelf wat kleinschaliger aanpakken. Dat moet ook wel vermits ik totaal geen strijkkralen in huis heb. Op Pinterest zag ik echter ooit een projectje waarbij iemand met witte kralen allemaal ijssterren had gemaakt en die vond ik wel mooi als kerstversiering voor bij het raam.