Magnus Chase en de goden van Asgard – Het verdoemde zwaard

Als zelfbenoemd Percy Jackson-fan sprong ik een gat in de lucht toen ‘de nieuwe’ van Rick Riordan op de mat viel. Zoals je ook in mijn nieuwe-boeken video kon zien, wist ik niet echt heel goed waar het verhaal over zou gaan. Ik werd dus geheel onvoorbereid tussen een verzameling Noordse woorden en Goden gemieterd. Het is wel even wat anders, deze Magnus Chase-serie. Maar is het ook goed bevallen?

Ontmoet de nieuwe mythologie
Magnus Chase leeft op straat na het overlijden van zijn moeder. In een toch wat absurd avontuur ontdekt Magnus dat zijn nicht (Een zekere Annabeth Chase,  anyone?) naar hem op zoek is. Magnus wordt geconfronteerd met zijn geboorterecht, dat hem verbind aan één van de goden van Asgard en met een ijzingwekkende profetie. Voor je het weet is er een enorm Riordiaans avontuur gaande, met een hoop actie, een voor mij onbekende mythologie en een heleboel te lachen. De kwaliteiten van Riordan zijn niet verandert in deze nieuwe serie. Wat wel écht anders is, zijn al die onbekende goden. Ik kende er welgeteld twee: Thor en Loki. Uit de gelijknamige film, die overigens ook genoemd worden in het verhaal. Rick Riordan is een held in het schrijven van hilarische avonturen. Dit boek is ook weer ontzettend grappig en wat een fijne manier om kennis te maken met deze mythologie. Magnus Chase kent ze namelijk ook allemaal niet, die goden. Dus de wereld ontdek je als lezer samen met hem. Voorkennis is dus helemaal niet nodig.

Het avontuur
Door één van die grote Riordiaanse avonturen komt Magnus terecht in het Walhalla. Het Noordse hiernamaals, van één van de goden (Jawel, in deze mythologie zijn er meerdere hiernamaalsen). In deze wereld bereiden halfgoden en DSC_5911andere einherji (de bewoners van Walhalla) zich voor op Ragnarok. De grote doemdag. Dat lijkt me nou niet echt een fantastisch hemelleven, je voor moeten bereiden om een groot gevecht. Maar de einherji lijken het vooral een eer te vinden. Magnus niet. Hij probeert te ontsnappen aan zijn lot en samen met zijn kameraden Hearth en Blitz beleeft hij het ene na het andere avontuur. In dit eerste deel uit de Magnus Chase serie ontmoeten ze al een heleboel goden en ik herken meteen de Percy Jackson formule. Snappy held, hartverwarmende sidekicks, monsters en goden, meerdere avonturen en grootste dreigingen, en een fantastische cliffhanger. Subtiel in dit geval, maar wat ben ik benieuwd naar het tweede boek over deze nieuwe held.

Dezelfde formule, met lastig Noords
Percy Jackson is de enige serie van Rick Riordan die ik tot nu toe heb gelezen, dus ik ben niet bekend met zijn manier van schrijven in andere boeken. Maar in Magnus Chase herken ik héél erg dat stijltje uit Percy Jackson.
Toch leest Magnus Chase een fractie minder makkelijk en dat komt door de vele onbekende woorden. Ragnarok, svartalf, vala, Yggdrasil, Nidavellir, het komt allemaal voorbij. Dat is even wennen, en misschien zelfs even doorzetten, maar het is het waard. Het verdoemde zwaard is een flinke pil, maar het vliegt van avontuur naar avontuur. De actie volgt elkaar snel op, waardoor het ook geschikt is voor jongere lezers. En dus ook voor de oudere lezer, zoals ik. Magnus is een sarcastische knul en dat zorgt voor grappige situaties, maar ik ben blij dat ik niet met hem hoef te leven. Volgens mij zou ik hem na drie dagen dwingen om een hele dag geen grappen te maken, want man, wat neemt hij het leven weinig serieus. Als boekpersonage vind ik dat echter fantastisch. Door het hoge tempo waarop Magnus zijn avonturen beleefd gecombineerd met de luchtige sfeer is dit echt een boek om van te genieten.

Magnus Chase is weer één grote succesformule. Een groot avontuur, met een lesje Noordse mythologie en een luchtige sfeer. Ik ben nog steeds fan van Rick Riordan. 

Ben jij ook zo gek op de boeken van Rick Riordan?


Magnus Chase en de goden van Asgard – 1: Het verdoemde zwaard- Rick Riordan – Van Goor – 17,99 – recensie-exemplaar

Comments