Mijn hart en andere zwarte gaten

Dat ‘My heart and other black holes’ vertaalt ging worden had ik eventjes compleet gemist. Ik had het boek dan ook al op mijn verlanglijstje staan (in het Engels) toen ik het ineens bij de post vond (in het Nederlands). Realistische boeken over psychische stoornissen lees ik ontzettend graag, dus dit boek over een meisje met een depressie en zelfmoordgedachten wilde ik zeker niet missen. Ik maak er nooit een geheim van dat ik in mijn jongere jaren ook behoorlijk last gehad heb van een “zwarte slak” of “zwarte hond”, dus ik was ook erg nieuwsgierig of dit boek herkenbaar zou zijn. Of de emoties overkwamen. Of het verhaal me zou raken. Laat me dit zeggen: Jasmine Warga heeft vast zelf ook ervaring, want haar omschrijvingen vond ik héél raak!

Dit is depressie.
Toen ik depressief begon te worden, was ik net als Aysel, ontzettend jong. Ik had geen idee wat er met me gebeurde, ik kon het niet uitleggen, maar ik voelde me alleen maar ontzettend niksig. Donker. Ongelukkig. Compleet waardeloos, want niemand voelde zich zoals ik. En alleen. Hoe slechter ik me voelde, hoe verder ik verstrikt raakte in een web zonder uitweg. Want terwijl het leven doorging, hobbelde ik daar een beetje achteraan. Ik bereikte niet wat ik wilde, ik had geen energie voor sociale contacten en had geen idee hoe ik iemand moest vertellen wat ik voelde. Dat gevoel, die complete lege wanhoop, weet Jasmine Warga weer helemaal bij me terug te brengen. Gelukkig niet op een manier waardoor ik mezelf er in verlies, maar wel op een erg herkenbare wijze. Aysel is al een stap verder dan ik in mijn depressieve tijd was: zij heeft door dat wat zij ervaart een depressie is. Ze beseft zich wél dat haar ‘zwarte slak’ iets is wat in haar zit, in plaats van dat het datgene is wat zij is.

Zelfmoordmaatjes
Via een zelfmoordwebsite komt Aysel in contact met Roman, een andere jongere die zelfmoord wil plegen. Samen maken ze hun plannen concreet. Ze kiezen een datum en de methode waarop ze een eind aan hun leven willen maken. Zowel Aysel als Roman hebben zo hun eigen redenen waarom ze niet meer verder willen leven, maar hoe meer de twee plannen maken samen, hoe beter ze elkaar leren kennen.  Ze bezoeken dé plek en maken daar meteen een uitje van. Ze krijgen een band. Ze beginnen in te zien hoe waardevol het leven van de ander is en hoe prachtig de ander is als persoon. Aysel ontdekt daardoor meer en meer hoe haar depressie in elkaar steekt en wauw, hoe herkenbaar! Ze is in staat om de prachtigste inzichten te creëren en voor je daar van schrikt: het is helemaal niet op een zware of ingewikkelde manier. Het verhaal draait om depressies, maar ook om mensen die je leven binnenkomen en dat compleet op zijn kop zetten. Mensen die je ineens heel anders naar jezelf laten kijken. Het gaat om een band tussen mensen en hoeveel zoiets voor je kan betekenen. Altijd, maar helemaal als je zo depressief bent.

DSC_5227

Omgeving zijn is nog niet zo makkelijk
Aysel en Roman hebben allebei een eigen omgeving, die tot op zekere hoogte doorhebben hoe de twee zich voelen. Toch zijn ze allemaal niet in staat daar iets constructiefs mee te doen. Aysels familie negeert het, terwijl de moeder van Roman er zo bovenop zit dat er voor hem geen adem te halen meer valt. In het schrijft Jasmine Warga iets heel moois. Hoewel zelfmoordgedachten en depressies voor veel mensen ontzettend vermoeiend, ongemakkelijk en ingewikkeld zijn is het belangrijkste dat er over gepraat kan worden. Een depressie is het gifstigst wanneer het van binnen heel eenzaam door kan sluimeren, zonder dat er ruimte is voor wat licht. Omgeving zijn van iemand met een depressie is niet makkelijk, maar probeer hoe dan ook die persoon niet alleen te laten met zijn/haar duistere gedachten.

Wil je een idee krijgen hoe depressie in elkaar steekt, of ben je juist op zoek naar een boek dat je enige herkenning kan bieden? ‘Mijn hart en andere zwarte gaten is’ daar perfect voor. Mooie zinnen en herkenbare situaties, maar geen ontzettend zwaar en beladen verhaal. Dit is een nieuwe favoriet!

Mijn hart en andere zwarte gaten – Jasmine Warga – Karakter – 17,95 – 320 pagina’s – recensie-exemplaar

*Ik heb dit boek ontvangen van uitgever The house of Books en in deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten?

 

 

Comments
 • Marloes

  Dit lijkt me een heel bijzonder boek, hij gaat op m’n lijstje (kuch, waslijst..)!

 • Madelon

  Toen ik hem binnenkreeg dacht ik eerlijk gezegd: nou, deze hoef ik eigenlijk niet per se te lezen. Maar ondertussen ben ik wel een beetje omgedraaid naar de gedachte: snel lezen.

  • Ellis
   Madelon

   Hij is zo mooi! Waar het licht is deed me niet zo veel, maar deze is zo indrukwekkend.

 • Emmy

  Ik ben bang voor dit boek. Ik wil hem heel graag lezen, maar ik ben er doodsbang voor.

 • Lisa

  Ah, ik deel je liefde voor dit boek <3 Mooie foto's heb je gemaakt, trouwens!

 • Vivian | The Book Review

  Ik heb deze al als ebook op mijn iPad staan en kan niet wachten om er in het nieuwe jaar in te beginnen… hij lijkt me echt wel heel erg mooi. En ook wel heel bijzonder en zwaar.