Nodig

Als ik van te voren had moeten voorspellen met wat voor boek Joelle Charbonneau zou komen na De Test-trilogie had ik mijn geld niet op een thriller ingezet. Maar dat is Nodig wel geworden, een thriller.  Verrassend! Ik was ontzettend benieuwd wat dit nieuwe boek zou brengen, want eerlijk is eerlijk: De Test trilogie leek op bepaalde punten wel heel erg op De Hongerspelen. Maar het concept van Nodig? Klinkt behoorlijk origineel.

101 POV’s en een meeslepend verhaal
Nodig brengt ons een high school setting, waar net een nieuwe sociaal netwerk is gelanceerd. Een kleinschalig netwerk, want het is en blijft alleen beschikbaar voor de leerlingen van deze specifieke school. Ook een heel speciaal netwerk, want de gebruikers kunnen aangeven wat ze graag zouden willen, of nodig hebben. Ik ruil voor een opdracht krijgen ze waar ze om vragen. Hoe veelbelovend klinkt die combinatie? Een stelletje tieners, die natuurlijk nooit genoeg hebben en iets minder goed nadenken voordat ze iets aanvaarden. Een sociaal netwerk dat daarin voorziet en onze hoofdpersoon Kaylee die een nier voor haar doodzieke broer wilt. De spanning begint heel subtiel en knalt dan ineens in het verhaal. Nodig leest als een tierelier. En dat is best bijzonder gezien het aantal personages. Kaylee, de échte hoofdpersoon komt herhaaldelijk aan bod. Maar veel van de andere personages hebben maar een heel kort verhaal. In de meeste boeken is het ontzettend vervelend wanneer je personages niet leert kennen. In dit geval van Nodig vind ik dat juist ondersteunend aan het algehele verhaal. De spanning wordt wat extra aangewakkerd, net als het idee dat individuen helemaal niet belangrijk zijn. Dat maakt Nodig ook meteen het soort boek dat draait om spanning en vaart, om impact. Het gaat veel minder om losse emoties, waar maar op een aantal plekken ruimte voor is.

Maar dan die ontknoping..
Binnen no time was ik op de helft van dit verhaal. (Ik werd tussen door nog wat opgehouden) Zo meeslepend is dit dus. Kaylee wacht op de nieuwe nier voor haar broer, en andere personages krijgen nieuwe computers, kaartjes voor uitverkochte concerten en andere mooie, dure items. Het netwerk wordt groter en de prijzen worden steeds hoger. En dan verschijnen de eerste barstjes. Een netwerk dat zo veel geeft, heeft natuurlijk ook een eigen agenda en dat wordt hoofdstuk per hoofdstuk pijnlijk duidelijk. Met een boek dat zo lekker leest, wil je ook een knaller van een ontknoping. Een eind waardoor je nog dagen over een boek kan nadromen en waarover je kan praten, filosoferen. Iets wat je niet loslaat, zo goed. Helaas gaat dat niet op voor Nodig. In een boek met zo veel draadjes, heb je een bevredigend eind nodig. En het eind van Nodig vond ik slap, vergezocht en ongeloofwaardig. Ineens deed het gebrek aan emotie bij een aantal personages er wél toe, want ik geloofde niet hoe het zo ver had kunnen komen. Hoewel ik het boek met ontzettend veel plezier heb gelezen, kwam het eind echt als een domper. Een beter einde, had dit een veel beter boek gemaakt.

Nodig is een thriller met een heerlijk concept: hoe ver ga je om te krijgen wat je wilt? Het leest als een trein, is spannend en meeslepend. Maar het eind stelt teleur, waardoor ik met een nare nasmaak achterblijf. 


Nodig – Joelle Charbonneau – Karakter uitgevers – 19,95 – 320 pagina’s – recensie-exemplaar

 

Comments