Omhulde stad

Na mijn lovende recensie van afgelopen maandag kon ik natuurlijk niet anders dan direct verder lezen in ‘Omhulde Stad’. Ik was zó verrast door de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, ik had werkelijk niet verwacht dat ik zo zou genieten van dit groepje bijzondere kinderen en hun avonturen. Ik had zeker niet verwacht dat Ransom Riggs nog een tweede boek zou kunnen schrijven met een hele hoop nieuwe foto’s. Zouden die nog net zo veel toevoegen als bij het eerst deel? *LET OP: MOGELIJK SPOILERS VOOR DEEL ÉÉN!

Mijn favoriete bijzondertjes op avontuur
In Omhulde stad gaat mijn favoriete groep bijzondere kinderen op zoek naar mevrouw Peregrine, die in het eerste deel ontvoert is door die verschrikkelijke, angstaanjagende schepsels. Was Jacob eerst de enige van het stel die in de buitenwereld kwam, nu moeten ook Millard, Horace, Bronwyn, Hugh, Claire, Emma, Olive en Enoch zich in de gevaarlijke echte wereld begeven. Gewapend met hun krachten, hun vriendschap en de drijfveer om de enige moederfiguur te vinden die ze kennen, beginnen ze aan een buitengewone tocht. De hulsels en schepsels liggen op de loer en ons stel wordt al héél snel op de proef gesteld. Maar met bijzondere krachten is het net als met alle andere vaardigheden: hoe meer je ze gebruikt, hoe beter je ze ontwikkeld. Dat zorgt voor een lekkere verrassing hier en daar. Ook verrassend zijn de ontmoetingen met de andere bijzonderen in het verhaal. Een meisje dat zeker wel kan tippen aan Elsa. Twee zusjes die elkaar beschermen met alles wat ze hebben, een stel circusartiesten met de gekste talenten.  Laat je fantasie maar in de vrije loop, want het kan nog veel gekker in dit tweede deel. Ransom Riggs doet weer net als in boek één: de foto’s zijn niet de leidraad waar hij een verhaaltje bij verzint, nee hoor. Het verhaal is gewoon helemaal compleet en de zijpaadjes voelen geen moment ongewenst, de foto’s voelen vooral als een prachtige aanvulling. Hoe doet ie het toch.

DSC_5404

Cliffhangerrr!
Man, wat wil ik graag Bibliotheek van Zielen in mijn handen hebben. Omhulde stad eindigt namelijk niet helemaal niet onschuldig. Dat Jacob zich verder ontwikkelt had ik wel verwacht, we wisten nog maar nauwelijks waarom hij bijzonder was. Maar hoe… Oh man, ik kan niet wachten om daar meer over te lezen. En dat is niet de enige verhaallijn waarmee je ontzettend nieuwsgierig wordt gemaakt in Omhulde stad. Het komt veel voor dat het middelste boek uit een trilogie de minst interessante is, maar ik denk dat dit niet opgaat voor deze trilogie. Dit deel is namelijk avontuurlijk, spannend en staat vol met boeiende gebeurtenissen. De karakters blijven zich ontwikkelen. Zo besluit Bronwyn, mijn favoriet, dat ze twee sterke kanten heeft en vindt Horace uit dat zijn talent misschien andere levenskeuzes nodig heeft. Onze hoofdpersoon Jacob ontdekt meer en meer wat hij belangrijk vindt. Helaas gaat het ons stel niet voor de wind, er gaat behoorlijk vaak iets fout en er worden geen tere zieltjes gespaard. Dat laatste zorgt er voor dat dit boek soms uitermate zielig, of zelfs een beetje eng is. Veel meer dan het eerste deel. De emoties worden echter niet uitgekauwd, maar het wordt aan de lezer gelaten hoe er mee om te gaan. Dat beloofd een hoop goeds voor het slotdeel!

Omhulde stad is net als zijn voorganger een heerlijk boek. Het staat vol met interessante elementen en ook de foto’s zijn weer heel fijn. Ik ben zo benieuwd naar het derde deel!

Hoe lang nog tot ‘Bibliotheek van zielen’?


Omhulde stad – Ransom Riggs – Clavis – 320 pagina’s – 19,95

Comments