Recensie: Moordspel – Cis Meijer

Als ik een nachtje alleen thuis ben, kies ik mijn leesvoer altijd zorgvuldig. Geen horror, geen boeken met veel geweld, geesten of andere paranormale verschijnselen. Het liefst kies ik voor iets lekker zoetsappigs, maar een jeugdboek behoort ook tot de opties. Bovenop mijn to be read stapel lag Moordspel. Een jeugdthriller, die zijn nooit echt eng, dacht ik nog. Boy, I was wrong. Moordspel is dan wel geschreven voor jongeren, maar het is ontzettend spannend!

Moordspel is een superspannend moordmysterie van jeugdthrillerauteur Cis Meijer. Vier spelers, één slachtoffer in deze huiveringwekkende thriller. Robin en haar tweelingbroer Kai gaan met hun klas naar de Ardennen, maar vlak voor vertrek wordt Kai wegens agressief gedrag van school gestuurd. Robin is woedend. In de Ardennen haalt ze haar vriendin en twee vrienden over om tijdens een moordspel de leraar die Kai heeft weggestuurd een lesje te leren. Dat blijkt een gevaarlijke zet, want hij is ineens spoorloos. Speelt hij een spel met hen?
Robin vreest dat haar leraar echt in de problemen zit en gaat naar hem op zoek. Wanneer haar beste vriendin ook verdwijnt, verandert de zoektocht in een regelrechte nachtmerrie.

Het gaat altijd mis op kamp

Robin gaat met haar klas naar de Ardennen. Haar broer Kai blijft dit keer thuis, iets wat Robin ontzettend kwaad maakt. Eén van haar docenten is een eersteklas eikel, en dankzij hem mag Kai niet mee. Dat vraagt om een wraakactie in de ogen van Robin en haar vrienden. Tijdens een moordspel, dat ik al behoorlijk spannend vind overkomen, besluiten Robin en haar vrienden de leraar een lesje te leren. De ene wending is nog meer creepy dan de ander, de setting is donker en duister. Er gebeurt veel in grotten, in smalle ruimtes en donkere bossen. Dit is zó geen geschikt boek voor wanneer je alleen thuis bent. Het enige wat mijn nacht heeft kunnen redden is het feit dat ik me niet echt kon inleven in Robin. Haar keuzes voelen voor mij super onlogisch en ik had het gevoel dat ik haar niet echt heb leren kennen. Een geluk bij een ongeluk, want daardoor was ik iets minder bang door alle gevaren die Robin meemaakt.

dsc_1500

Die dader is écht onverwacht

Zoals dat gaat bij een lekkere thriller, verdenk je ieder karakter dat voorbij komt. Echt iedereen kan de dader zijn, maar de daadwerkelijke dader zag ik zeker niet aankomen. Vanuit een “op-zijn-kop-perspectief” lees je wat de dader allemaal denkt een meemaakt. Letterlijk trouwens, want voor dit perspectief moet je het boek omdraaien. Leuk detail. De dader heeft een bijzonder motief en dat is misschien ook wel een reden dat ik de juiste dader niet al te makkelijk wist te vinden. Een retespannend verhaal, maar ik voelde niet bijzonder veel voor de karakters. Gelukkig is het ook niet geschreven voor weerbarstige twintigers, maar voor tieners die van een spannend verhaal houden. En spannend is het zeker.

Moordspel is een intens spannende jeugdthriller, die vooral uitblinkt in angstaanjagende settingen. Donkere bossen en krappe grotten, met een groep avontuurlijke tieners in de hoofdrol. De spanning is constant voelbaar. Een aanrader voor tieners die van spannende verhalen houden. 


Moordspel – Cis Meijer – De Fontein – 13,99 – recensie-exemplaar

Comments