Recensie: Sterrenstof – Krystal Sutherland

“Maar het is wel een liefdesverhaal” was de zin op de cover van Sterrenstof die me het meest tegenstond. In mijn grumpy modus knorde ik intern dat ik “helemaal niet van liefdesverhalen hou”. Dat grommetje hield ik de eerste vijftig bladzijde aan. Na bladzijde 50 was de grom verdwenen en fronste ik alleen mijn wenkbrauwen nog een beetje. Pagina voor pagina viel ik meer voor Sterrenstof. Voor een liefdesverhaal, maar wel een liefdesverhaal met een bijzonder uitgangspunt. Nouja. Min of meer.

Henry is nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het examenjaar bij hem op school komt. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, waar Henry al jaren van droomt. Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven… wanneer dan wel?

Liefde kan niet alles overwinnen

Als Grace nieuw op school komt, is er niet direct een duidelijk reden voor Henry om geïnteresseerd in haar te zijn. Een onverzorgd meisje, in jongenskleren en met een kruk. Een bijzonder meisje, een tiener met een verhaal. Zoals dat gaat met liefde gebeurt er niets zoals verwacht, liefde is niet één-plus-één. Henry valt voor Grace, alsof niets beter past en alsof alles net zo vaak goed als fout zal gaan. Sterrenstof gaat niet over een perfecte eerste liefde. Het gaat over alles wat mis kan gaan, maar dan nog steeds de moeite waard is. Sterrenstof gaat over lef hebben en door ongemakkelijkheid heen beuken. Het gaat over een liefde, die niet alles kan overwinnen, omdat liefde nou eenmaal niet het antwoord op alles is.

dsc_1396

Grappig, subtiel en hartverscheurend

Als je jong bent, of jong bent geweest (Ha, daar valt toevallig iedereen onder!) dan ken je het vast wel: het vechten tegen de bierkaai. Het idee dat je al je energie op één onderdeel van je leven inzet, maar toch mag het niet baten. Al het andere laat je uit je handen vallen, alles wat belangrijk is gaat even in de ijskast. Henry laat ook zijn leven even stilstaan om van te liefde te mogen proeven. Lola en Murray, zijn beste vrienden, kunnen maar ten dele voorkomen dat zijn leven in elkaar stort. Krystal Sutherland laat Henry ook niet gered worden, wat me laat realiseren dat het leven ook prachtig is omdat we ons realiseren dat alles niet perfect kan zijn.

Sterrenstof is een boek die de tijd nodig heeft om te ontwikkelen. De eerste hoofdstukken lijken nog op andere boeken die je eerder las, maar hoe meer je leest van het verhaal, hoe raker het wordt. Liefde is geen perfectie en dat weet Krystal Sutherland als geen ander. Een pracht van een contemporary, want prachtig echt. 

Audrey maakte me enthousiast voor dit boek, lees vooral ook haar prachtige recensie.


Sterrenstof – Krystal Sutherland – Young & Awesome – 14,95 – Pareltje uit de Celebrate Books box

Comments
 • Marcia

  Ook ik heb dit boek dankzij Audrey gelezen en ook ik was sceptisch op voorhand. Liefdesverhalen zijn niet echt mijn favoriet. Maar sterrenstof wist wel degelijk mijn hart te stelen, door de realistische personages en het ontroerende einde. Ik zal zelfs huilend in de trein door dit boek XD
  Marcia onlangs geplaatst…The Ask and the Answer: heeft Todd een veilige haven gevonden?My Profile

  • Ellis
   Marcia

   Same! ineens werd het prachtig.

  • Ellis
   Marcia

   We hebben regelmatig een soortgelijke smaak merk ik, Marcia 🙂

 • Daan

  Klinkt toch enigszins wel interessant ergens. Zou je die eerste vijftig pagina’s ook gewoon kunnen overslaan? xD
  Daan onlangs geplaatst…Fictie | Het BesteMy Profile

  • Ellis
   Daan

   Hahahha. Ik zeg nee.

 • Madelon

  Gelukkig dan dat hij je uiteindelijk toch wel een beetje meeviel! Ik heb het ook al wel meer gehoord dat deze even op gang moet komen.
  Madelon onlangs geplaatst…Reading Bingo Challenge 2016 #3My Profile

  • Ellis
   Madelon

   Haha, ja het werd echt prachtig richting het eind 🙂

 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  Ik heb toch een vermoeden dat ook ik dit boek kan gaan waarderen, toch maar eens een keer uitproberen dan maar! 🙂
  Joost (NerdyGeekyFanboy) onlangs geplaatst…Duizend vragen aan jezelf #54My Profile

  • Ellis
   Joost (NerdyGeekyFanboy)

   Haha, tip van Ellis: geef het tijd. Het begin is niet zo sterk.

 • Audrey

  Dank je wel Ellis om naar m’n recensie te verwijzen! Ik moet eerlijk bekennen dat het begin inderdaad wat trager was, maar dat gevoel was helemaal weg toen ik de rest las. Het boek was zo goed! En nog beter toen ik Krystal eens in het echt heb mogen ontmoeten!

 • zwartraafje

  Ik ben het volledig met je eens dat je er een beetje moet inkomen. Het is ook niet echt een boek dat ik doorgaans snel zal lezen, maar uiteindelijk bleek ik het toch een heel mooi boek te vinden.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Owl be readingMy Profile