Suzy D. baalt voor twee

Mijn elfjarige nichtje houdt van ‘Het dagboek van een Muts’. Wat ik me heel goed voor kan stellen, want de boeken zijn behoorlijk grappig. Maar ergens knaagt het ook een beetje, want het ‘Het dagboek van een Muts’ zijn vooral veel plaatjes. Eigenlijk voor haar besloot ik me eens te verdiepen in boeken voor haar doelgroep: meiden in de laatste klassen van de basisschool. Op een slapeloze vrijdagnacht begon ik in dit felgekleurde boek en -ik durf het bijna niet te zeggen- Suzy D. is geweldig! Ze is hilarisch! Het leest heerlijk en ik vind de boodschap van dit boek heel fijn. En ik ben geen meisje van 11. Zelfs op mijn leeftijd heb ik oprecht heel erg genoten van dit boek!

De gekke familie van Suzy
Suzy heeft twee zussen. Een jonger zusje, met de naam Harry, die groot Harry Potter fan is en probeert te leren toveren. Zonder succes. Haar oudere zus Amber is zwanger van een tweeling en bedenk de meest maffe namen voor de toekomstige baby’s. Denk aan Kaftan en Shawl. Of Storm en Bliksem. Of ieder ander gek duo dat je maar kan bedenken. Mam is super bezorgd en pap wordt soms helemaal gek in zijn huis vol vrouwen. Om het nog wat ingewikkelder te maken, komt Isabella logeren. Isabella is de dochter van een oude schoolvriendin van moeder én een echt Chanelmeisje, rijk en altijd stijlvol. Iets wat Suzy dus allebei niet is. Als mam een caravan wint, gaan ze met zijn allen op vakantie naar Limburg. Suzy’s beste vriendin Mirthe gaat ook mee, samen met haar moeder. En hoewel dat Suzy hoop geeft op een toch geweldige vakantie, valt dat reuze tegen. Mirthe en Isabella worden namelijke dikke vriendjes en Suzy valt er een beetje buiten. En dat is niet leuk op een camping, zonder telefoonbereik, waardoor je je vriendje niet kan bereiken. Arme Suzy.

DSC_4750

Nachtelijke uitje, gekke honden en een talentenjacht
Je kunt je misschien al voorstellen dat deze combinatie van mensen gaat leiden tot een hoop hilarische momenten en dat ik gelukkig ook zo. Vanaf de eerste bladzijde mag ik hoofdpersoon Suzy ontzettend, het is lief meisje. En hoewel ik soms niet snap waarom ze onderwerpen niet eerder door had (Hallo Mirthe’s probleem!), vind ik haar alleen maar heel fijn om over te lezen. Ze blijft trouw aan zichzelf en terwijl ze echt wel een humeurige puber is, wordt ze nooit echt vervelend. Ik heb echt hard moeten lachen om Suzy en de rat, de talentenjacht en de overbezorgde moeder. In eerste instantie vond ik Isabella een wat onaardiger personage, maar uiteindelijk ontdekken we ook haar ware verhaal en dan eindigt het verhaal ontzettend schattig. Dus hou je wel van een grappig en luchtig verhaal? Een beetje a la Little Miss Sunshine (maar dan veel leuker!)? Suzy D is echt een aanrader! Nu wil het eerste deel ook!

Suzy D. is ontzettend leuk. Een fijn personage, een hilarische familie en grappige beslommeringen mét een heel oprechte boodschap. Geschikt voor meisjes die van boeken als “het dagboek van een muts” houden en ook wel wat meer letter aankunnen én voor meisjes die eigenlijk geen meisjes meer zijn, maar wel af en toe erg genieten van een grappig verhaal over een tiener. (Jep, daar omschreef ik net mijzelf;))


Suzy D. baalt voor twee – Karen Saunders – De Fontein – 14,95 – 362 pagina’s – recensie-exemplaar*

*Ik heb dit boek ontvangen van uitgeverij De Fontein en in deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten?

Comments