Vallen, hét romantische zomerboek van 2016

Romantische boeken zijn niet bepaald mijn favoriete genre. Als het even kan sla ik zoetsappige boeken zoveel mogelijk over. Toen Vallen op de mat viel zag ik in dit boek toch iets wat me aansprak. Of het nou de vrolijke bloemetjes op de cover zijn, of het – mag ik dat zeggen?- vrij bizarre verhaal. Er was iets waardoor ik het rapido in mijn koffertje met boeken voor op vakantie stak. En dat is maar goed ook, want ik had op geen ander moment zó van dit boek kunnen genieten als ik nu deed. Met mijn voeten in het zand en met een zonnebril op mijn hoofd stortte ik me in het verhaal van Anne en rockster Rory. En voor ik het wist was ik verliefd. Op die kleine Rowland, op de ontluikende liefde en op die ontzettend fijne schrijfstijl van Jackie van Laren.

De jonge journaliste Anne Miller werkt voor een blad dat op de rand van de schandaaljournalistiek balanceert en is verloofd met de keurige, kreukvrije Ian. Tijdens een interview met Rory Maquary, leadzanger van een wereldberoemde rockband, gelauwerd acteur en beruchte Hollywood Bad Boy, blijkt Anne een onverwachte connectie te hebben met zijn driejarige zoontje. Het jongetje heeft het moeilijk sinds zijn moeder met de noorderzon vertrok en kan wel wat extra aandacht gebruiken. In een opwelling doet Rory Anne een aanbod dat ze niet kan weigeren: als ze drie weken meegaat met de Amerikaanse tournee van zijn band en op zijn zoontje past, mag ze een exclusief diepteartikel over de band schrijven. Anne pakt zonder aarzelen haar tas en gaat. Ze houdt zichzelf voor dat ze het doet voor haar carrière en voor het kind. Maar bijna tegen wil en dank vallen Anne en Rory voor elkaar. De gevolgen zijn niet te overzien. Vallen is een roman over de verrassing van echte liefde, die er heel anders kan uitzien dan je ooit had verwacht…

Een beetje bizar

Ik noemde het al even kort: het verhaal van Vallen is best bizar. Anne, een keurige dame, met een keurige verloofde en een keurig leven ontmoet bijna toevallig de beroemde rocker Rory. Als ze in staat is zijn zoontje Rowland te troosten, wanneer niemands anders dat lukt doet hij haar een aanbod: als zij mee gaat op tournee om voor Rowland te zorgen, dan mag ze over dit unieke inkijkje in de wereld van de band schrijven. Anne twijfelt geen moment, ook niet als haar verloofde laat weten dat hij het helemaal geen goed idee vindt. Ze maakt zichzelf wijs dat ze meegaat voor de unieke carriere-kans, maar stiekem lijken hele andere zaken mee te spelen. Want Rory is een lekker hapje en dat ontgaat Anne zeker niet. Voor je het door hebt valt Anne voor Rowland en Rory (in die volgorde) en daardoor verandert haar complete leven. Een modern sprookje, met een beroemdheid in plaats van een prins en een onzekere vrouw in plaats van een onderdrukt prinsesje.

DSC_1047

De keurige Anne en de wildebras Rory

Aan de ene kant leert Anne Rory kennen als een zachtaardige vader en een betrokken vriend voor zijn bandgenoten. Aan de andere kant gedraagt hij zich ook zoals je van een rockster zou verwachten: een hoop sex, drugs en rock & roll. De wilde feestjes vliegen je om de oren, en Jackie van Laren schroomt niet om de wilde orgies en drugsfeestjes in haar feelgoodboek te beschrijven. De personages zijn prachtig, ik zie ze voor me in mijn vriendenkring, het voelt alsof ik ze echt heb leren kennen gedurende het verhaal. Na het lezen twijfelde ik nog even of ik de personages niet te cliché vond, maar dat is meer een idee van het hoofd dan een gevoel van het hart. Jackie van Laren schrijft namelijk ontzettend vlot. Het maakt me helemaal niet uit dat ik al heel snel door heb hoe het verhaal gaat eindigen, want ik vind het alleen meer heel erg fijn om te lezen over Anne die haar plekje vindt in een nieuw leven. Rowland, het kleine jochie is een prachtige toevoeging aan het verhaal. Dankzij hem zien we de zachtaardige kant van zijn vader, maar ook dankzij hem kan ik me ontzettend goed voorstellen waarom Anne doet wat ze doet.

Vallen is alles wat ik niet van die boek had verwacht: romantisch op een manier die me aanspreekt, luchtig, grappig én sprookjesachtig. Jackie van Laren schrijft een perfect zomers boek, dat ook heel geschikt is voor lezers die helemaal niet zo dol op romantiek zijn. 


 Vallen – Jackie van Laren – Boekerij – 15,- – recensie-exemplaar

Comments