Vertel me drie dingen

Een paar weken geleden verschenen er massaal artikelen van bloggers met reden waarom ze uitkeken naar het Vertel me drie dingen van uitgeverij de Fontein. Goed gedaan, want nog voor ik het boek in handen had keek ik al ontzettend uit naar dit verhaal. Op het eerste gezicht een perfect zomerboek. Mintgroen, met vrolijke tekeningen en heerlijke koekjes. Een zomerse upgrade van de originele versie, die ook veel beter past bij dit boek.

‘Vertel me drie dingen’ van schrijfster Julie Buxbaum is een prachtig, grappig en ontroerend jeugdboek voor jongeren vanaf 13 jaar. Voor liefhebbers van Eleanor & Park van Rainbow Rowell, Robin Benway en Jennifer E. Smith. Jessie is verhuisd en alles voelt verkeerd: haar nieuwe kakschool, haar nieuwe huis, haar nieuwe stiefmoeder en haar arrogante stiefbroer. En ze mist haar overleden moeder. Dan krijgt Jessie een mail van een jongen die zich Iemand-Niemand noemt. Ze mag alles aan hem vragen: welke meiden ze moet vermijden, wie haar vrienden zouden kunnen worden en waarom ze beter geen vega-burgers uit de kantine kan eten. Al snel wordt Iemand-Niemand Jessies reddingsboei. Maar wie op school is toch deze mysterieuze jongen? ‘Vertel me drie dingen’ is het YA-debuut van Julie Buxbaum. ‘1. Het is grappig en romantisch. 2. Het mysterie over de anonieme mailer zorgt ervoor dat je het in één ruk uitleest.

De mysterieuze Iemand Niemand

Als Jessie samen met haar vader intrekt bij zijn nieuwe geliefde, verandert er een heleboel. Stel je een normaal meisje voor dat wordt ondergedompeld in het luxe leven dat haar nieuwe gezin leidt. Ineens woont ze in een enorm huis, heeft ze een huidhoudster (Want! Want!) en gaat ze naar een jetsetschool (denk Gossip Girl). Op de eerste dag op haar nieuwe school ontvangt Jessie een mysterieuze email van een jongen die zich Iemand Niemand noemt. Hij wil zijn identiteit absoluut niet prijsgeven en voor Jessie wordt hij al snel de meest vertrouwde factor in haar nieuwe leven. Een gids zoals Iemand Niemand kan Jessie trouwens wel gebruiken, want niet alleen de school doet me denken aan Gossip Girl. Er is ook een hele horde gemene meisjes waar Jessie zich tegen moet wapenen. Iemand Niemand bewijst een trouwe hulp te zijn, want hij wijst haar precies het juist meisje aan om vriendinnen mee te worden en brengt haar op de hoogte van andere informatie die er toe doet. Al snel kijk ik ontzettend uit naar de berichten tussen Jessie en Iemand Niemand, want de plagerige maar vertrouwde toon is precies goed voor een snoezig zomerboek als dit.

Pssttt, leuk feitje: Joost herkent zich heel erg in Iemand Niemand. Nog een reden om dit boek te lezen; een kijkje in het hoofd van onze Nerdy Geeky Joost

DSC_0040

Snoezig en gniffelen in je stoel

Hoewel Joost zichzelf in dit boek herkent, moest ik vooral vaak aan Esmee denken tijdens het lezen. Jessie is net als haar ontzettend sarcastisch, maar ondertussen ook een tikkie zoet (en nee, dan bedoel ik niet de koekjes op de voorkant). Vertel me drie dingen is dus een perfect boek om wat meer over onze boekbloggercommunity te leren;). Het boek wordt hier en daar vergeleken met Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld, maar persoonlijk vond ik Simon een stukje beter. Ik snap de vergelijking overigens wel, dus als Simon je genre is, kan je Vertel me drie dingen zeker eens proberen.

De drie beste dingen van dit boek:

  1. Het contact tussen Jessie en Iemand Niemand is echt genieten.
  2. Jessie volgt haar hart en eigen gevoel, kijk daar hou ik van!
  3. Hardop lachen, want vertel me drie dingen is hilarisch!

Vertel me drie dingen is een aanraden voor lieve, grappige en romantische boeken. Een echt zomerboek, niet alleen door de pastelkleurige cover, maar ook door het heerlijke luchtige verhaal dat zeker in staat is om hier en daar emotie op te roepen. Gniffelen gegarandeerd!


Vertel me drie dingen – Julie Buxbaum – Uitgeverij de Fontein – 15,99 – recensie-exemplaar

Comments