Vuur & As

Vuur & As is zo’n hype waar ik eigenlijk niet echt in geloofde. There I said it. Toen ik het boek binnenkreeg heeft het dus nog weken op de ‘nog te lezen’-plank gestaan. Heeft ook wel iets te maken met de versie hoor, zo’n vooruitexemplaar zit er in dit geval toch wat minder aantrekkelijk uit als dat prachtige echte boek.
Maar ineens kreeg ik er zin in. Ik las recensies met krachtige zinnen als “Vuur & As staat op eenzame hoogte naast ‘the Hunger games” van lezers die ik hoog heb zitten.  Toch voelde ik me daardoor niet overtuigd. Ik geloofde het niet. Tot ik in het boek begon..

De verslavende werking van Vuur & As
Met lage verwachtingen begon ik dus in dit verhaal. Zo’n dag of vijf had uitgetrokken voor dit boek, want 458 bladzijdes die me niet aanstaan lees ik meestal niet zo snel. Anderhalve dag later had ik het uit. Anderhalve dag. Dit boek is waanzinnig. De twee hoofdpersonen, Laia en Elias, zijn in staat je op zo’n subtiele manier in het verhaal te zuigen, dat je de bladzijdes verslind zonder dat je er erg in hebt.  Ik had niet door dat het zó verslavend werkte, maar toen ik het verhaal uit was, had ik een intense book hangover. Dagen later spookt dit verhaal nog door mijn hoofd. Het verhaal leeft en mennekes, wat ben ik benieuwd naar het volgende deel!

DSC_5650

De slimme en de sterke
De geleerden, in onze eigen wereld nog geaccepteerd en geprezen, worden in de wereld van Vuur & As onderdrukt en zelfs uitgeroeid. Een toekomstbeeld dat zo ver van het onze afstaat, maar daardoor geen fractie minder echt aanvoelt. Laia, een meisje van geleerden-afkomst, gaat aan de slag als slaaf bij de commandant in een poging om haar broer te redden uit de klauwen van de vijand. En ik kan je alvast vertellen: het leven als slaaf van de commandant is heftig. Heel heftig. Sabaa Tahir heeft geen enkele moeite om die heftige emoties en gebeurtenissen over te brengen. Het voelt meer dan realistisch. Laia is als dochter van beroemde, dappere ouders erg onzeker over wie zij is en waartoe ze in staat is. De combinatie met een angstaanjagend slechte baas (eigenaar?!) zorgde er meer dan eens voor dat mijn nekharen recht overeind gingen staan. Als je dit boek gaat lezen schuw dan geen gruwelijkheden en onderdukking van de hulpelozen. Dat speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Onze tweede hoofdpersoon is Elias. Elias is de zoon van de gruwelijke, harteloze commandant, en hard op weg om een masker te worden. De hardste, angstaanjagendste functie die we in het verhaal tegenkomen. Hoewel je zou verwachten dat bij hem een zeker karaktertype past, leren we Elias juist kennen als een jongen met een hart. Een denker en iemand die twijwelt over het nut van zijn functie. Aan de hand van diverse uitdagingen vecht Elias voor een belangrijke rol in zijn samenleving. Samen met zijn beste vriendin Helene vecht hij zich door alles wat hem gevraagd wordt heen en ondertussen leert hij ook nog Laia kennen. Actie, spanning, plottwists, gedachtenspinsels en liefde wisselen elkaar in rap tempo af, waardoor het hele boek meer dan boeiend blijft. De wisseling tussen perspectieven doet Tahir zo subtiel dat er altijd stukken informatie overblijven om naar te smachten, vanuit beide oogpunten. Had ik al gezegd dat ik dit een goed boek vond?

DSC_5649

Een boek met een boodschap
Wat een boek vaak extra goed maakt, is als er iets te denken valt. We hebben al de geweldig meeslepende en geloofwaardige wereld. Twee interessante hoofdpersonen, die elkaar geniaal afwisselen, een flinke dosis actie, spannende gebeurtenissen en onverwachte wendingen en er is gruwelijkheid die een functie heeft in het verhaal. Maar dit boek raakt ook andere thema’s, waarvan ik er eentje duidelijk het boeiendst vindt. Elias moet zoeken naar een balans tussen zelf nadenken over wat hij belangrijk vindt en de loyaliteit naar zijn vrienden en de wereld waarin hij is opgegroeid. Zo interessant! Dit dilemma is zo herkenbaar, maar wordt ook heel mooi uitgewerkt zonder dat het zeurpieterig wordt. Het wordt nog extra lastig gemaakt doordat Elias met een voorspelling te maken krijgt, die haaks op zijn eigen ideeen staat. Ook krijgt Tahir het voor elkaar om goed en slecht zo te schrijven, dat je gaat voelen dat die tweedeling vooral uitgaat van het perspectief waarin je je begeeft. Voor beide kanten in het verhalen ga ik iets voelen, en beide partijen begrijp ik. Aan beiden kanten staan mensen met juiste ideeen en mensen met verkeerde ideeen, dus waar houdt de goed bedoelingen op en is het een kwestie van macht? De grote dilemma’s van het leven en stof tot nadenken die dit boek nog beter maken.

Vuur en As is nu al mijn favoriete boek van 2016. Een verhaal vol spanning en actie, met een geweldige levendige wereld maar vooral ook een slim verhaal die in staat is zijn lezer te laten nadenken over belangrijke thema’s. Ik ben er heel gelukkig mee. Deel twee mag snel komen!

Heb jij wel eens lage verwachtingen gehad van een top boek?

 

Comments